Titlu

Agenția Navală a Republicii Moldova a aderat la Memorandumul RISC
10/09/2020 - 14:29

Ministerul Economiei și Infrastructurii informează despre aderarea Agenției Navale a Republicii Moldova la Memorandumul Registry Information Sharing Compact (RISC). Acceptarea Agenției Navale ca parte a Memorandumului, dar și accesul la RISK REPORT au fost obținute cu suportul și prin intermediul Programului Export Control and Related Border Security (EXBS) al Departamentului de Stat al SUA.

Astfel, instituția se aliniază eforturilor depuse de pavilioanele lumii pentru reducerea riscurilor la înregistrarea navelor sub pavilioane naționale.

RISC este un proiect lansat prin formalizarea unui acord comun între autoritățile maritime ale Liberiei, statului Panama și Insulelor Marshall, care împreună cumulează mai mult de 40% din flota internațională. Este considerat un proiect promițător și important, și a obținut în scurt timp atenția și interesul pavilioanele lumii, în special a celor ce dețin registre de tip deschis.

Memorandumul reprezintă o platformă de comunicare și schimb de informații între administrațiile membre la Memorandum, referitoare la implicarea subiecților transportului maritim comercial în activități sancționabile, precum și alte activități ce implică riscuri în procesul de înregistrare a navelor maritime, și vine să sporească gradul de protecție în fața riscurilor de admitere a evitării sancțiunilor impuse unor subiecți prin intermediul transportului maritim internațional.

În urma aderării la Memorandum au de beneficiat în special pavilioanele mici, care sunt mai vulnerabile în fața riscului de a fi exploatate în scopul evitării sancțiunilor, și va fi un instrument suplimentar diligențelor și eforturilor proprii de identificare și contracarare a riscurilor în procesul de înregistrare a navelor, pe care statele de pavilion sunt încurajate să le aplice în permanență.

În cazul Agenției Navale, Memorandumul este deja al doilea instrument de gestionare a riscurilor accesat, după platforma RISK REPORT, pe care o utilizează cu succes din anul 2019, și care reprezintă o bază de date ce conține profiluri de companii, organizații și persoane implicate în activități sancționabile.

Aderarea Agenției Navale la Memorandumul RISC va consolida eforturile pe care le depune în vederea îmbunătățirii performanței pavilionului național, printr-o mai bună gestionare a riscurilor la care este expusă și stabilirea unor relații de cooperare cu administrațiile similare din statele cu experiență maritimă.