Titlu

Alexandru Sonic a avut o întrevedere cu Șeful direcției generale pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Vassilis Maragos
10/23/2019 - 08:53

Secretarul de Stat al Ministrului Economiei și Infrastructurii, Alexandru Sonic, a avut o întrevedere cu șeful direcției generale pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere în cadrul Comisiei Europene (DG NEAR), Vassilis Maragos.

 

Subiectele discutate s-au axat, în mare parte, pe siguranța rutieră și dezvoltarea infrastructurii moderne, inclusiv investițiile legate de rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T).

 

Potrivit Secretarului de Stat, printre cele mai importante proiecte înregistrate în rețeaua TEN-T se numără reabilitarea drumului M3 – Chișinău-Cimișlia-Comrat-Giurgiulești, M2 – drumul de centură a municipiului Chișinău și R1 – Chișinău-Ungheni, și anume sectorul Ungheni-Cornești.

 

În total, peste 700 km de drum din Republica Moldova sunt incluși în rețeaua TEN-T, pentru a fi reabilitați și aduși la parametrii drumurilor expres.

 

Reprezentanții DG NEAR au apreciat deschiderea conducerii MEI privind modernizarea reală a infrastructurii, care vine să eficientizeze operațiunile transfrontaliere de transport pentru călători și pentru companiile din Uniunea Europeană. Totodată, șeful DG NEAR, Vassilis Maragos, a declarat că, pe lângă scopul principal al rețelei transeuropene de transport, este primordial ca toate proiectele implementate de Republica Moldova să fie prietenoase cu mediul înconjurător, întrucât TEN-T își propune ca până în anul 2050 să reducă cu 60% emisiile provenite din sectorul transporturilor.

 

Reamintim că în anul 2011, Comisia Europeană a adoptat propunerea pentru a transforma mozaicul actual de drumuri, căi ferate, aeroporturi și canale europene într-o rețea unificată de transport. Luată în ansamblu, noua rețea de transport va oferi călătorii mai sigure, rapide și mai puțin aglomerate.