Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Banca Mondială, interesată de valorificarea fondurilor dedicate reabilitării drumurilor din Moldova
06/12/2018 - 10:02

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a discutat cu o echipă a Băncii Mondiale, condusă de Directorul de țară al BM în Moldova, Anna Akhalkatsi, despre progresele înregistrate la implementarea Proiectului Îmbunătățirea Drumurilor Locale din Moldova (PIDL). Acesta prevede acordarea asistenței de 80 de milioane de dolari pentru reabilitarea a circa 300 de km de drumuri locale.

 

„Proiectul se încadrează în prioritățile Guvernului, una dintre care este dezvoltarea infrastructurii drumurilor. Mai mult, acesta este unul foarte important pentru localitățile noastre, anume datorită faptului că sunt reparate șosele care duc spre școli, grădinițe şi spitale. Cu cât mai multe drumuri vom repara, cu atât mai rapid se vor dezvolta localitățile din țara noastră și astfel vom crea condiții mai bune de trai pentru cetățenii noștri”, a reiterat ministrul Chiril Gaburici.

 

În cadrul întrevederii, părțile au evaluat acțiunile întreprinse de la semnarea Acordului de finanțare, în aprilie 2016, până în prezent. De asemenea, au discutat și despre măsurile de mobilizare a companiilor care câștigă tenderele internaționale pentru reconstrucția drumurilor, dar şi despre cum ar putea fi urgentate procedurile pentru valorificarea fondurilor dedicate reabilitării drumurilor din Republica Moldova.

 

Reprezentanții BM au reiterat că echipa de implementare a proiectului este deschisă să acorde sprijinul necesar la instruirea și pregătirea companiilor locale de construcție a drumurilor, astfel încât acestea să aplice la proiectele de reabilitare a drumurilor, în cadrul PIDL. Ministrul Chiril Gaburici a salutat inițiativa BM și a subliniat că Ministerul Economiei și Infrastructurii este interesat să motiveze companiile din Republica Moldova să aplice la tenderele anunțate. „Implicarea companiilor locale înseamnă mai multe locuri de muncă pentru cetățenii țării noastre, dar și acumularea de experiență în domeniu”, a punctat Chiril Gaburici.            

 

Lucrările de reabilitare a drumurilor prin intermediul PIDL sunt efectuate de Administrația de Stat a Drumurilor, sub supravegherea Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Imagini: 
modelul_costului