Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

BERD susține Republica Moldova în realizarea reformelor orientate spre asigurarea dezvoltării economice
04/23/2018 - 17:32

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a discutat astăzi cu noua Șefă a misiunii Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Moldova, Angela Sax, despre Strategia BERD pentru Republica Moldova pentru anii 2017 – 2020, reformele realizate pentru îmbunătățirea climatului de afaceri și atragerea investițiilor, precum și despre domeniile-cheie de colaborare.

 

Chiril Gaburici a exprimat recunoștință pentru sprijinul oferit de BERD Republicii Moldova în domenii-cheie de cooperare, cum ar fi dezvoltarea economică, reabilitarea infrastructurii, diversificarea surselor de energie. „Apreciem înalt contribuția BERD la îmbunătățirea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător, și anume reducerea actelor permisive și a instituțiilor cu funcții de control, optimizarea raportării, precum și alte inițiative importante pentru mediul de afaceri. De asemenea, menționez importanța asistenței oferite de BERD pentru asigurarea securității energetice a țării, și aici mă refer la construcția gazoductului Iași-Ungheni”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.

 

Părțile au discutat și despre Strategia BERD pentru Republica Moldova pentru anii 2017-2020, aprobată la 30 noiembrie 2017. Printre priorități au fost menționate restructurarea sectorului bancar, îmbunătățirea securității energetice, susținerea întreprinderilor private, promovarea comercializării utilităților publice și îmbunătățirea infrastructurii. „Securitatea energetică a țării, diversificarea surselor de energie, atragerea investițiilor, implementarea reformelor regulatorii, dezvoltarea infrastructurii drumurilor sunt doar câteva dintre prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii și mizăm pe o bună colaborare cu BERD în aceste domenii”, a punctat Chiril Gaburici.

 

Un alt subiect de discuție au fost Reuniunea anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD și Forumul de afaceri, care se vor desfășura în perioada 9-10 mai 2018, la Marea Moartă, Iordania. În cadrul Forumului vor fi abordate probleme de actualitate ce țin de climatul de afaceri și creșterea economică.

 

Directorul BERD pentru oficiul din Moldova, Angela Sax, a apreciat eforturile Guvernului pentru reducerea birocrației, crearea condițiilor de dezvoltare a mediului de afaceri, precum și asigurarea stabilității în sectorul bancar. Aceasta a reiterat disponibilitatea BERD de a susține în continuare Republica Moldova în realizarea reformelor orientate spre asigurarea dezvoltării economice și atragerii investițiilor străine.

 

În anul trecut, BERD a acordat Republicii Moldova  asistență financiară în valoare de 131 milioane de euro pentru implementarea a 10 proiecte, între care, finanțarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, susținerea sectorul bancar, finanțarea măsurilor de eficientă energetică. De la începutul activității sale în țara noastră, BERD a finanțat 122 proiecte în valoare de peste 1,2 miliarde de euro.

Imagini: 
modelul_costului