Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Chiril Gaburici: Europa este vizitată de 671 de milioane de turiști anual. Vreau o parte dintre ei să vină în Moldova, pentru că avem ce arăta. Până anul viitor, vom avea 38 de vinării incluse în „Drumul Vinului”, de 2 ori mai multe decât acum 3 ani
09/06/2018 - 14:21

„Mă bucur să fiu astăzi aici și să constat că eforturile de a distruge din temelii ramura vitivinicolă din Moldova, încă din vremurile trecute, nu s-au soldat cu succes. Mai mult, avem astăzi ce arăta lumii. Vinurile noastre devin cu fiecare an tot mai bune și sunt pe harta vinurilor de calitate din întreaga lume. Și, astăzi, Moldova găzduiește o conferință de nivel mondial, acest lucru demonstrând valoarea țării noastre în comunitatea vitivinicolă internațională”. Afirmația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la ceremonia de deschidere a celei de-a treia ediții a „Conferinței Globale a Turismului Vitivinicol” a Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), care se desfășoară sub egida Organizației Mondiale a Turismului pe lângă ONU (UNTWO), în parteneriat cu Guvernului Republicii Moldova. La eveniment participă peste 200 de oaspeți de rang înalt din domeniul turismului vitivinicol din circa 60 de țări ale lumii.

 

În discursul său, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că numărul de turiști pe plan global a crescut cu 7% anul trecut, al 8-lea an de creștere în linie. „55 la sută din turismul mondial îi revine Europei, ceea ce înseamnă 671 de milioane de turiști pe an. Vreau o parte dintre ei să vină în Moldova, pentru că avem ce arăta. În „Drumul Vinului” avem 15 vinării deschise, iar până anul viitor vom avea 38 de vinării, sau de 2 ori mai multe decât acum 3 ani. În acest sens, am demarat astăzi instalarea a 156 indicatoare turistice către aceste vinării și alte obiective turistice”, a spus Chiril Gaburici.

 

De asemenea, ministrul a menționat că numărul turiștilor care vizitează Republica Moldova este în creștere continuă. „Deși fără plaje pe malul mării sau pârtii de schi, țara noastră atrage în fiecare an un număr tot mai mare de turiști. Și pentru ei toți Moldova se asociază cu vinuri bune, orașe subterane, oameni ospitalieri și mâncare gustoasă. Acesta este enormul potențial al țării noastre, care devine cu fiecare an tot mai cunoscută pe toate continentele. Ce face vinul nostru bun? O să vă răspund -  este pasiunea celor care îl produc. Vinul nostru e făcut cu dragoste și mult suflet. Dorim să transmitem această dragoste tuturor celor care îl vor degusta, oriunde în lume”, a încheiat Chiril Gaburici.

 

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a menționat că, „atunci când mergem în vizită peste hotare, este deja obligatoriu să luăm și o sticlă de vin moldovenesc. Avem vinuri aromate, vinuri diferite, dar vinuri foarte bune. Ca și noi, vinurile noastre au trecut prin multe și ne reprezintă pe noi ca popor. Atunci când guști un vin moldovenesc, poate înțelegi mai multe despre acest popor decât mesajele care pot fi transmise pe cale verbală”.

 

Cea de-a treia ediție a Conferinței Globale a Turismului Vitivinicol are ca obiectiv primar promovarea turismul vitivinicol, iar principala temă de discuție va fi: „Turismul Vitivinicol – element important pentru dezvoltarea rurală”. Timp de două zile, vor fi organizate o serie de acțiuni de promovare a turismului vitivinicol autohton și de prezentare a ofertei turistice a Moldovei, ce vor include tururi ghidate și degustații de vinuri, show-uri gastronomice și culturale, expoziții artizanale. Fiecare eveniment al conferinței se va desfășura în locații vitivinicole diferite, pentru a prezenta oaspeților potențialul turistic al țării noastre. Coordonatorul și implementatorul local al evenimentelor din cadrul conferinței este Agenția de Investiții a Republicii Moldova.

Imagini: 
modelul_costului