Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Chiril Gaburici: „Încurajăm agenții economici din ambele țări să creeze întreprinderi cu capital mixt în domeniile de interes comun”
03/20/2018 - 15:13

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere oficială cu ministrul Afacerilor Externe al Bosniei și Herțegovinei, Igor Crnadak, care întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 19 – 21 martie. Părțile au apreciat creșterea volumului comerțului bilateral în anul 2017 și s-au arătat interesate de implementarea proiectelor comune privind promovarea comerțului și stimularea dezvoltării economice.

 

În cadrul întrevederii, Chiril Gaburici a prezentat prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii, menționând că Republica Moldova este interesată de stabilirea și aprofundarea relațiilor comerciale cu Bosnia și Herțegovina. „Pentru atragerea investitorilor și facilitarea activității acestora, Guvernul a întreprins un șir de acțiuni. Voi face referire aici la beneficiile oferite de zonele economice libere și primul parc IT din Moldova, unde sunt înregistrate deja peste 140 de companii. Încurajăm agenții economici din ambele țări să creeze întreprinderi cu capital mixt în domeniile de interes comun”, a subliniat Chiril Gaburici.

 

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe al Bosniei și Herțegovinei, Igor Crnadak, a afirmat că țara sa este interesată de experiența Republicii Moldova în dezvoltarea sectorului IT, dar și în lansarea afacerilor mici și mijlocii. „Apreciem deschiderea dumneavoastră de a face schimb de experiență la capitolul lansarea star-upurilor, dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii. Astfel, avem posibilitatea să fortificăm cooperarea bilaterală și să stimulăm dezvoltarea economică a ambelor țări”, a punctat Igor Crnadak.

 

În context, părțile au discutat și despre proiectul „Drumuri bune pentru Moldova”, dar și despre oportunitățile de dezvoltare a turismului în țara noastră. Ministrul Afacerilor Externe al Bosniei și Herțegovinei i-a urat succes ministrului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova în implementarea agendei ambițioase pe care și-a propus-o.

 

Conform datelor oficiale, comerțul bilateral în anul 2017 a constituit 3,9 milioane de dolari, în creștere cu 7% comparativ cu anul 2016. De asemenea, anul trecut exportul de mărfuri realizat a înregistrat 2 milioane de dolari (în creștere cu 27%), iar importul a fost de 1,9 milioane de dolari (în scădere cu 8,4%).

Imagini: 
modelul_costului