Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Chiril Gaburici la lansarea pistei noi pe Aeroportul Chișinău: Odată cu creșterea numărului de servicii și pasageri, care folosesc transportul aerian, vom avea o contribuție mai mare în PIB
09/13/2018 - 14:20

”Esențial este impactul pentru economia națională.  Într-o mare parte din țările lumii, serviciile  transportului aerian au o cotă mare în produsul intern brut (PIB). Vreau să reușim același lucru. Odată cu creșterea numărului de servicii, numărului de pasageri, care folosesc  transportul aerian, vom avea și noi o contribuție mai mare în formarea PIB-lui”. Afirmația a fost făcută astăzi de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la lansarea unei piste noi pe Aeroportul Internațional Chișinău.

 

Totodată, ministrul Economiei și Infrastructurii a ținut să adauge că orice țară care dorește să se regăsească într-un rating mai bun în raportul internațional Doing Business,  trebuie să ofere mai multe oportunități tuturor agenților economici. ”Odată, cu lansarea unui nou proiect, cu siguranță, vom crește și vom oferi oportunități celor care au afaceri în Republica Moldova, și astfel vom îmbunătăți și poziția noastră în raportul internațional privind oportunitățile dezvoltării unei afaceri”, a punctat Chiril Gaburici.

 

Ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat rezultatele pozitive ale managementului companiei Avia Invest, care a realizat proiectul de construire a unei piste noi pe Aeroportul Chișinău, cu o lungime de 2 mii 500 m și o lățime de 45 m, cu un termen de exploatare de până la 30 de ani.

 

”Mă bucur să văd aici pe toți cei implicați în dezvoltarea transportului aerian,  care au implementat un proiect mare de infrastructură, construcția unei noi piste pe Aeroportul International Chișinău, dar și pe colegii de la companiile care oferă servicii pentru pasagerii transportului aerian și îi felicit cu această realizare”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

 

În cadrul evenimentului, autoritățile au menționat că lucrările de reconstrucție a unei noi piste pentru decolări și aterizări conform standardelor europene, au fost efectuate de compania ÎCS Strabag, cu experiență în domeniu, și a realizat astfel de proiecte în mari aeroporturi europene. Pista este dotată cu sistem de iluminat de calitate și sistem de balizaj luminos modern, care oferă aeronavelor siguranță în condiții de vizibilitate redusă. De asemenea, pista este dotată cu echipamente de radionavigație, ce permite aterizarea din orice unghi și direcție, astfel încât, companiile aeriene vor beneficia de timp de zbor redus şi consum econom de combustibil.  

Imagini: 
modelul_costului