Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Chiril Gaburici: Moldova nu este doar Chișinău, Moldova sunt toate satele și orașele noastre, toți oamenii noștri cu necazurile, speranțele și munca lor. Nu este ușor, dar am convenit cu locuitorii din Micăuți, că le vom face împreună pe toate
10/19/2018 - 17:45

”Moldova nu este doar Chișinău, Moldova sunt toate satele și orașele noastre, toți oamenii noștri cu necazurile, speranțele și munca lor în fiecare zi. Muncim să facem condiții bune în toată țara. Nu este ușor, dar am convenit cu locuitorii satului, administrația locală, că le vom face împreună pe toate. Ministerul Economiei și Infrastructurii va facilita implementarea prevederilor guvernamentale, ca fiecare localitate rurală să beneficieze direct de reformele economice” a menționat ministrul Chiril Gaburici, la întrevederea cu locuitorii și administrația c. Micăuți. Discuțiile au avut loc astăzi în cadrul vizitei de lucru în teritoriu a Cabinetului de Miniștri la Strășeni.

 

La primăria comunei Micăuți, ministrul Gaburici a discutat cu primarul și locuitorii despre sistemul de aprovizionare cu apă din localitate, care, în perioada estivală, adesea se defectează, iar atât locuitorii, cât și instituțiile publice locale rămân închise. În context, primarul Vasile Dolghii a vorbit despre executarea recentă a lucrărilor de reparație a rețelei de apă din bugetul raional. Totodată, a fost menționată dorința și necesitatea reparației unor porțiuni de drum din localitate.

 

”Am expediat către absolut către toate primările, Scrisoare despre inițierea  procesului de colectare a propunerilor privind sectoarele de drum, care se propun a fi incluse în proiectul ”Drumuri bune 2” pentru anul 2019. Astfel, vă îndemn să veniți cu propuneri privind necesitățile stridente ale localității, ținând cont de criteriile de selectare nominalizate. Vreau ca  toți copiii să aibă acces către școală, bătrânii către punctele medicale și toți locuitorii, drumuri bune de acces către instituțiile locale”, a menționat Chiril Gaburici.

 

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a vizitat Serviciile deconcentrate teritoriale, informându-se despre realizarea și implementarea obiectivelor guvernamentale pentru populația rurală. Aflându-se la școala medie din localitate, cu un număr de 251 elevi, ministrul Gaburici s-a informat dacă toți copii și profesorii beneficiază de condiții bune, iar școala este aprovizionată cu apă, precum și sistem de încălzire. De asemenea, directorul și profesorii au vorbit despre problemele cu care se confruntă, în special salariile mici, decalajul dintre salariile profesorilor și cele ale educatorilor.

 

Totodată, Chiril Gaburici a inspectat executarea, din bugetul de stat, a lucrărilor de eficientizare energetică la grădinița din Micăuți. Conducerea și personalul grădiniței, au menționat că având suportul Fondului de Investiții Sociale din Moldova și Guvernului României, a fost renovată instituția, procurat mobilierul și amenajat terenul de joacă. De asemenea, din bugetul de stat au fost efectuate lucrări pentru termoizolarea pereților exteriori, reparația acoperișului și pavajului din curtea școlii. Problema cu care se confruntă instituția, este lipsa de cadre, dar și a unui spațiu suficient pentru cei 140 de copii, cel actual  fiind prevăzut doar pentru 90 de persoane.

 

În finalul vizitei, ministrul Economiei și Infrastructurii a mers la câțiva antreprenori locali, care extrag și produc pietriș, localitatea Micăuți fiind bine cunoscută pentru carierele de piatră din zonă. Ministrul Gaburici a apreciat faptul că antreprenorul SRL Acit Trans, carieră de calcar pentru producerea pietrișului, cu cei 85 de angajați, în doar doi ani de activitate participă și la lucrări de reparație a drumurilor naționale și locale, utilizând pietrișul extras.

Imagini: 
modelul_costului