Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Chiril Gaburici a participat la celebrarea unui an de la deschiderea Tekwill
03/15/2018 - 16:34

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat astăzi, alături de prim-ministrul Pavel Filip, la celebrarea unui an de la deschiderea Centrului de Excelență în domeniul TIC Tekwill.

 

În cadrul evenimentului, premierul a subliniat că acesta reprezintă o realizare nu doar pentru industria tehnologiilor informației, ci pentru întreaga economie. De asemenea, s-a menționat că Centrul de Excelență oferă posibilitatea pregătirii specialiștilor IT conform exigențelor industriei, facilitând, astfel, realizarea documentelor de politici în domeniu. În context, Pavel Filip s-a referit și la alte acțiuni întreprinse pentru sporirea competitivității industriei IT, între care și activitatea primului parc virtual IT.

 

Prezenți la eveniment, partenerii de dezvoltare au confirmat disponibilitatea de a susține replicarea succesului Tekwill. „Împreună cu Guvernul și sectorul privat explorăm posibilitatea extinderii programelor existente și în regiuni, pentru a ajunge la fiecare copil sau tânăr și pentru a contribui la un viitor prosper al Republicii Moldova”, a menționat Karen Hilliard, directoarea Programului USAID în țara noastră. Și ambasadoarea Suediei la Chișinău, Signe Burgstaller, a remarcat că țara sa va rămâne un partener strategic în dezvoltarea sectorului IT prin consolidarea rețelei de centre inovaționale.

 

În primul an de activitate, antreprenorii implicați în programele susținute de Tekwill au reușit să atragă finanțări în sumă de peste un milion de dolari. 80 de startup-uri au beneficiat de sprijin, iar 85 de companii au recrutat noi angajați sau au îmbunătățit abilitățile profesionale ale acestora. În total, la diverse instruiri organizate în cadrul Centrului au participat circa 8000 de persoane.

 

Centrul de excelență Tekwill a fost inaugurat la 15 martie 2017. Acesta a fost edificat în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor (ATIC), cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida). Spațiul are o suprafață de 3.400 m2 și este pus la dispoziție de Universitatea Tehnică a Moldovei, ca parte a angajamentului Guvernului față de acest proiect.

Imagini: 
modelul_costului