Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Chiril Gaburici a prezidat ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective
04/05/2018 - 18:16

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a prezidat astăzi ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC). În cadrul ședinței, părțile au discutat despre organizarea și funcționarea autorităților publice centrale cu competențe în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și activitatea comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură.

 

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a prezentat reformele realizate de Guvern în domeniul controalelor de stat asupra activității de întreprinzător, între care consolidarea funcțiilor de control în cadrul a 13 instituții și 5 regulatori independenți. „Fiecare instituție are stabilite atribuții și domenii clare și astfel nu mai există suprapuneri. Pentru implementarea reformei au fost modificate și implementate peste zeci de acte legislative”, a explicat Iuliana Drăgălin.

 

Ca urmare a solicitării Președintelui CNCNC, Chiril Gaburici, au fost desemnați membrii comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură și la nivel teritorial. La sfârșitul lunii martie, ministrul Economiei și Infrastructurii a solicitat președinților comisiilor ramurale îndeplinirea atribuțiilor, conform prevederilor Regulamentului-cadru privind organizarea și funcționarea comisiilor pentru consultări și negocieri colective, astfel încât aceste comisii să fie funcționale.

 

În cadrul ședinței, membrii CNCNC au analizat situația salariaților în cazul insolvenței angajatorului. Urmează ca autoritățile publice interesate să examineze oportunitatea ratificării Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr.173 privind protecția creanțelor lucrătorilor în cazul insolvenței angajatorului, după care va fi discutată în cadrul CNCNC.

 

Tot astăzi, a fost prezentat raportul cu privire la implementarea Strategiei naționale privind ocuparea forței de muncă pentru anii 2017-2021. Printre realizări se numără crearea, de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, a două incubatoare de afaceri noi – IA Călărași și IA Cahul. În prezent, sunt 11 incubatoare, în care activează 180 de companii rezidente, 87 de companii start-up, 89 de companii administrate de tineri și 75 de companii gestionate de femei. Companiile rezidente au generat 864 de locuri de muncă, dintre care 344 de locuri de muncă sunt destinate tinerilor și 410 locuri de muncă sunt destinate femeilor. De asemenea, au fost desfășurate cursuri de instruire și acordarea serviciilor de consultanță antreprenorială pentru femei, dar și pentru tinerii cu idei de afaceri.

 

La final, președintele CNCNC, Chiril Gaburici, a mulțumit membrilor Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și Confederației Naționale a Patronatului Din Moldova pentru discuții constructive și eficiente.

Imagini: 
modelul_costului