Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Chiril Gaburici: Sectorul automotive în țara noastră are un mare viitor și cred cu tărie în asta. Parteneriatele din acest domeniu sunt negocieri win-win în care toți au de câștigat
05/29/2018 - 13:29

„Sectorul automotive în țara noastră are un mare viitor și eu cred cu tărie în asta. Parteneriatele din Moldova în sectorul automotive  sunt negocieri win-win în care toți au de câștigat și asta este cheia succesului în businessul construit pe termen lung. Republica Moldova câștigă investiții și locuri de muncă din fiecare parteneriat, iar marile companii din afară - condiții competitive și un produs calitativ”, a declarat astăzi ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul celei de a II-a ediții a celui mai important eveniment din industria automotive din țara noastră – „Moldova Automotive Days 2018”.

 

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că pe parcursul ultimilor ani industria automotive a devenit unul dintre sectoarele cele mai dinamice din țara noastră, atât ca volum de investiții atrase, cât și ca număr de locuri de muncă create. Până în prezent, au fost create peste 25 mii locuri de muncă în sectorul automotive, iar până în anul 2020 se preconizează un potențial de 100 mii locuri de munca. 

 

„Renumiți jucători internaționali din Germania, Japonia, Italia, SUA  au ales Moldova ca destinație pentru investiții și ne bucurăm că își extind afacerile și reinvestesc dividendele în țara noastră, nu doar în centrele mari urbane, dar pe întreg teritoriul țării. Investițiile în sectorul automotive sunt de 350 de milioane de dolari, iar cifra de afaceri în sectorul componentelor auto este de peste 10 miliarde lei anual, fiind o contribuție considerabilă la dezvoltarea economiei Republicii Moldova”, a menționat Chiril Gaburici. 

 

Totodată, ministrul Gaburici a accentuat că anual Moldova produce sisteme de cablaje și huse automobilistice pentru aproximativ 1 milion de mașini, iar livrările sunt efectuate direct către cele mai mari concerne auto din lume. Circa 20% din exporturile totale ale Republicii Moldova constituie produse ale industriei automotive.

 

Ministrul Economiei și Infrastructurii a lansat un mesaj pentru potențialii investitori în țara noastră, subliniind că Moldova oferă costuri operaționale competitive, facilități și oportunități investiționale, platformele precum zonele economice libere, parcuri industriale și parcul IT. „Încurajez să descoperiți și să valorificați toate avantajele și perspectivele industriei automotive! Vă asigur că Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Economiei și Infrastructurii va colabora cu toți actorii implicați în acest sector și va acorda tot suportul necesar pentru dezvoltarea afacerilor, în special în sectorul automotive”, a punctat Chiril Gaburici.

 

Prezent la evenimentul de deschidere, prim-ministrul Pavel Filip a salutat organizarea, în cadrul „Moldova Automotive Days 2018”, a târgului locurilor de muncă în sectorul auto, încurajând tinerii să aleagă acest domeniu pentru o carieră reușită. „Îmi doresc să trecem de la investiții în forță de muncă la investiții în materie cenușie, adică de la asamblarea componentelor auto la R&D și IT. Avem în țară profesioniști, tineri cu minți luminate și capacități de a fi creativi”, a accentuat premierul.

 

În 2017, producția de fire şi cabluri electrice a înregistrat o creștere de 43% în Zonelor Economice Libere (Bălți, Vulcănești). În primul trimestru 2018, exporturile au crescut cu circa 55%, asigurând 20% din creșterea exporturilor realizată în primul trimestru. Circa 20 de companii (din Italia, Germania, Austria, SUA, Elveția, Japonia, Belgia, Romania) activează în sectorul automotive. Industria automotive a reușit în ianuarie-martie 2018 să influențeze creșterea indicelui general al producției industriale cu 1,7 p.p., avansând cu 54%.

Imagini: 
modelul_costului