Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Chiril Gaburici: Situația creată în domeniul serviciilor de taxi este o dovadă a problemelor istorice care există, și anume cele cu transportatorii iliciți. Toți trebuie să activeze legal
08/24/2018 - 12:00

Pentru ameliorarea situației din domeniul serviciilor de taxi și asigurarea cetățenilor cu servicii calitative, a fost creat un grup de lucru, urmare a indicațiilor date la începutul acestei săptămâni de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

 

În cadrul grupului de lucru, s-a discutat ca administratorii companiilor de taxi să înregistreze toate unitățile de transport care prestează servicii de taxi și să activeze legal. Totodată, a fost identificată o problemă ce ține de accesul la aparate de taxat - importul și înregistrarea acestora în Republica Moldova. În acest sens, ministrul Economiei și Infrastructurii a expediat o solicitare către Ministerul Finanțelor, prin care a rugat să fie asigurat accesul companiilor de taxi la aparate de taxat și să fie facilitat importul acestora în număr mai mare, ținând cont de necesitățile apărute urmare a obligației de a emite călătorilor bonuri de casă.

 

De asemenea, ministrul Chiril Gaburici a făcut referire și la modificările operate la Codul rutier, care vor intra în vigoare din 1 octombrie 2018 și conform cărora companiile, care prestează servicii online și care acum asigură concurența neloială pe piață, vor fi obligate să activeze după aceleași reguli.

 

„Înțelegem că reformele au nevoie de timp ca să funcționeze. Contăm pe faptul că reprezentanții companiilor de taxi vor fi receptivi și se vor adapta noilor reglementari, încurajând transportatorii să funcționeze legal, cu aparate de casă. Repet, situația creată este o dovadă a problemelor istorice care există în domeniu, și anume cele cu transportatorii iliciți. Toți trebuie să activeze legal! Înțelegem că, odată cu începerea anului școlar, cetățenii vor întâmpina dificultăți. În acest sens, am solicitat suportul Ministerului Finanțelor în facilitarea importului de aparate de taxat, astfel încât, în cel mai scurt timp, să avem cât mai multe unități de transport dotate cu aparate de taxat, iar cetățenii să aibă acces la servicii operative și de calitate”, a menționat Chiril Gaburici.

 

Totodată, ministrul s-a referit și la neregulile din domeniul serviciilor de taxi, printre care lipsa aparatelor de taxat, neeliberarea bonurilor de casă călătorilor, deși mașinile sunt dotate cu aparate de taxat, activitatea transportatorilor iliciți, neautorizați de instituțiile abilitate.

 

Problemele în domeniu au apărut odată cu intensificarea acțiunilor de control întreprinse de Agenția Națională Transport Auto, Serviciul Fiscal de Stat și Inspectoratul Național de Patrulare. Drept urmare, s-a redus numărul șoferilor de taxi și a unităților de transport. La începutul săptămânii, ministrul Economiei și Infrastructurii a convocat Asociația Transportatorilor Auto în regim de taxi, pentru a discuta situația din domeniu și a identifica soluții concrete.

Imagini: 
modelul_costului