Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Chiril Gaburici: Vă îndemn să veniți în Republica Moldova și să experimentați cele mai noi soluții tehnologice și servicii, mai bune pentru cetățeni
06/06/2018 - 09:41

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut o întrevedere cu Șeful operațiuni Orange Group pentru regiunea europeană, Jean-Marc Vignolles, și directorul Orange Moldova, Julien Ducarroz. Părțile au discutat despre proiectele în derulare ale companiei, acțiunile Guvernului pentru dezvoltarea sectorului tehnologiei informației, dar și planurile investiționale de viitor ale Grupului Orange în Republica Moldova.

 

Ministrul Chiril Gaburici a mulțumit managerilor Orange pentru buna cooperare cu autoritățile și pentru implicarea companiei în proiecte de responsabilitate socială. Republica Moldova este foarte deschisă inovaților tehnologice, Orange lansând anume aici o serie de noi servicii, care au fost adoptate foarte ușor de utilizatori. Mai mult ca atât, autoritățile depun tot efortul pentru a facilita inovația și educația tehnologică.

 

„Din 1 septembrie 2018, în curricula școlară va fi introdusă educația digitală obligatorie în școli, din clasa I. Încurajăm compania Orange, de rând cu alte companii din domeniu, să se implice activ în pregătirea noii generații de specialiști în domeniul IT. Republica Moldova are poziții foarte bune în raitingurile globale, când vorbim de servicii de acces la rețea și servicii de comunicații. Vă îndemn să veniți în Republica Moldova și să experimentați cele mai noi soluții tehnologice și servicii, mai bune pentru cetățeni”, a afirmat Chiril Gaburici.

 

În context, au fost menționate beneficiile legislației privind parcurile IT din Republica Moldova și impactul acestei abordări inovatoare pentru dezvoltarea și extinderea afacerilor în țara noastră. „Datorită tehnologiilor informaționale reușim să obținem rezultate foarte bune și în alte domenii, cum ar fi domeniul automotive, de exemplu. Îmbinându-le, aceste două sectoare pot contribui la o creștere economică reală. Am ferma convingere, că vom reuși, iar aici rolul furnizorilor de servicii de comunicații mobile este semnificativ”, a afirmat ministrul Economiei și Infrastructurii.

 

Managerii Orange au apreciat reformele promovate de Guvern, inclusiv reforma regulatorie, care a contribuit la facilitarea activității economice din țară. „Datorită beneficiilor și facilităților oferite de parcul IT, compania Orange si-a extins activitățile sale în țara noastră. Acum oferim servicii și altor operatori, din alte țări, în timp ce ne aflăm pe teritoriul Republicii Moldova, angajând personal calificat aici în țară. Apreciem înalt colaborarea și conlucrarea cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și vă mulțumim pentru suportul pe care ni-l oferiți”, a subliniat directorul Orange Moldova, Julien Ducarroz.

 

Alte subiecte discutate în cadrul întrevederii au fost necesitatea revenirii asupra mecanismului de aplicare a taxei de 2,5% pentru serviciile de comunicații mobile, măsurile regulatorii necesare ce se impun vis-a-vis de serviciile alternative de comunicații (OTT), sporirea securității informatice și protecție a utilizatorilor, extinderea gamei de servicii oferite, interconectarea telefonică cu raioanele de est ale Republicii Moldova etc.

Imagini: 
modelul_costului