Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Chiril Gaburici: Vreau să le mulțumesc tuturor consulilor onorifici pentru muncă, pentru că facem echipă în atragerea investițiilor și nu în ultimul rând, pentru că au încredere în potențialul țării noastre
10/05/2018 - 12:03

În perioada 5-6 octombrie, la Chişinău se desfășoară reuniunea consulilor onorifici ai Republicii Moldova. Evenimentul organizat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, are drept scop consolidarea relațiilor dintre autoritățile publice şi consulii onorifici şi stabilirii priorităților de activitate a acestora pentru următoarea perioadă.

 

Un mesaj de mulțumire și recunoștință a transmis ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, Consulilor Onorifici ai Republicii Moldova pentru atribuția acestora în diplomația bilaterală și pentru susținerea complementară a activității economice. „Prezența Consulilor Onorifici în diferite spații şi zone face ca țara noastră să devină mai cunoscută, mai vizibilă, mai atractivă, urmărindu-se dezvoltarea şi consolidarea raporturilor comercial-economice cu noi parteneri străini, interesați de cooperare multidimensională cu agenții economici din Republica Moldova. Mizăm în continuare pe sprijinul Consulilor Onorifici în promovarea Republicii Moldova pe arena internațională, dar și pe o dublare a eforturilor de atragere a investițiilor străine directe în țara noastră. Puntea de legătură între consulii economici și Republica Moldova este Agenția de Investiții, iar scopul acesteia este atragerea investitorilor mari în țara noastră”, a afirmat ministrul.

 

Chiril Gaburici a menționat că, „Fiecare dintre aceștia are o relație deosebită cu țara noastră, iar relația este mai mult decât materială, este o relație de suflet. Vreau să le mulțumesc tuturor consulilor onorifici pentru muncă, pentru că facem echipă în atragerea investițiilor și nu în ultimul rând, pentru că au încredere în potențialul țării noastre”.  

 

Prezentă la reuniune, Secretar General de Stat, Iulia Costin, a vorbit despre facilitățile de care pot beneficia potențialii investitori. „Republica Moldova oferă un şir de facilități de care pot beneficia potențialii investitori, acestea fiind acordurile cu peste 50 de țări privind evitarea dublei impuneri, aproape 20 privind comerțul liber şi 60 privind călătoriile fără de vize. Căile de comunicații – Portul Giurgiulești, Aeroportul Internațional Chișinău, cele șapte Zone Economice Libere, 10 parcuri industriale, un parc IT, legislația în domeniul acordării vizelor şi muncii atractivă pentru investitori”.

 

În cadrul reuniunii,  consulii onorifici sunt informați despre oportunitățile şi facilitățile investiționale pe care le oferă Republica Moldova investitorilor străini, reformele și măsurile menite să înlesnească activitatea agenților economici. De asemenea, consulii onorifici vor efectua o vizită de familiarizare la Zona Economică Liberă din municipiul Bălţi, unde se vor documenta cu ofertele pentru atragerea investițiilor străine directe, sporirea potențialului de export al Republicii Moldova, dezvoltarea infrastructurii existente, precum şi perspectiva creării unei noi infrastructuri industriale.

Imagini: 
modelul_costului