Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

A fost extinsă lista produselor care vor fi etichetate, în mod obligatoriu, privind consumul de energie
07/04/2018 - 15:56

Lista produselor care vor trebui etichetate energetic a fost completată. Cabinetul de miniștri a operat astăzi modificări la Hotărârea Guvernului nr. 1003 din 10 decembrie 2014 pentru aprobarea regulamentelor privind cerințele de etichetare energetică a unor produse cu impact energetic. Astfel, vor fi etichetate, în mod obligatoriu, alte trei clase de produse, printre care aspiratoarele, instalațiile pentru încălzirea incintelor, instalațiile de încălzire cu funcție dublă, pachetele de instalație pentru încălzirea incintelor, instalațiile pentru încălzirea apei, rezervoarele pentru apă caldă şi pachetele de instalație pentru încălzirea apei etc.

 

„Cerințele față de etichetarea produselor va duce la ridicarea calității produselor, reducerea consumului de energie şi reducerea emisiilor C02. Utilizarea aparatelor de clase inferioare, de regulă, implică o plată mică din start şi o factură mare pe durata vieții acestora. În prezent, raportul preț-calitate este neglijat la aceste produse. Astfel, regulamentele stabilesc clasele de performanță energetică, precum și cerințele de plasare a produselor pe piață doar împreună cu o etichetă care indică consumul de energie a fiecărui produs, cerință impusă în scopul informării consumatorilor despre impactul energetic pe care-l are”, a explicat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

 

Totodată, respectarea cerințelor de informare prin etichetă a consumatorilor despre consumul de energie a aparatelor expuse spre comercializare sau chirie, va garanta o concurență loială în rândul producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor de produse calitative.

 

Proiectul a fost elaborat în contextul acțiunilor întreprinse de Ministerul Economiei și Infrastructurii privind armonizarea legislației Republicii Moldova în domeniul eficienței energetice cu cea a Uniunii Europene din sectorul respectiv, precum și de respectare a angajamentelor asumate de către țara noastră în cadrul Acordului de Asociere cu UE.

Imagini: 
modelul_costului