Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Guvernul susține comercializarea produselor autohtone și eliminarea practicilor comerciale neloiale în lanțurile alimentare
02/28/2018 - 16:00

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi un proiect de lege care prevede modificarea Legii cu privire la comerțul interior și a Codului contravențional. Documentul a fost elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii și a fost prezentat în cadrul ședinței de Guvern.

 

„Obiectivele urmărite de acest proiect de lege constau în crearea unui mecanism transparent de funcționare a tranzacțiilor comerciale între furnizor și comerciant, orientat spre contracararea practicilor comerciale neloiale în lanțurile alimentare și susținerea comercializării produselor autohtone prin promovarea consumului de alimente locale”, a explicat ministrul Chiril Gaburici.

 

Astfel, proiectul de lege urmărește eliminarea unor probleme constante ce apar în procesul de aplicare a prevederilor actuale ale art. 211 - Relația dintre furnizorul și comerciantul produselor alimentare din Legea comerțului interior. Mai exact, se propune revizuirea termenului maxim de achitare a produselor alimentare livrate prin clasificarea acestuia în 3 categorii, în funcție de termenul de valabilitate al produsului alimentar.

 

Un alt amendament ține de permiterea returului de produse alimentare conforme și a căror dată limită de consum/data durabilității minimale depășește 180 de zile inclusiv, cu condiția că până la data respectivă a rămas nu mai puțin de 1/4 din acest termen. Totodată, urmează să fie introdusă obligativitatea față de comerciant să achiziționeze și să acorde spații pentru expunerea produselor alimentare autohtone de cel puțin 50% din lungimea lineară a raftului, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, lista cărora va fi aprobată și revizuită anual de către Guvern.

 

De asemenea, proiectul de lege prevede limitarea reducerilor comerciale solicitate de către comerciant furnizorului de produse alimentare. Astfel, acestea nu vor depăși 10% din prețul de vânzare al furnizorului. Documentul, însă, prevede o excepție de la această normă în cazurile în care furnizorii produselor alimentare solicită din proprie inițiativă comerciantului prestarea serviciilor de marketing și publicitate. Totodată, pentru a se asigura că comercianții nu vor face abuz de această excepție, se stipulează că serviciile de marketing și publicitate se vor presta în baza unui contract încheiat aparte de contractul de achiziție, iar perioada/durata acestor servicii nu poate depăși 60 de zile anual (aceste zile pot fi distribuite pe parcursul anului în funcție de voința furnizorului corelată cu interesul de a-și promova un oarecare produs).

 

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative urmează să fie examinat și aprobat de către Parlament.

Imagini: 
modelul_costului