Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Guvernul va asigura dezvoltarea si îmbunătățirea mediul investițional în Republica Moldova
10/09/2017 - 16:02

9 octombrie, Chișinău - ”Guvernul  va asigura dezvoltarea si îmbunătățirea mediul investițional, pentru atragerea investițiilor și extinderea pe piețele externe a producătorilor locali” a declarat astăzi Vitalie Iurcu, viceministrul Economiei și Infrastructurii în cadrul briefing-lui de presă privind rezultatele celei de a patra ediții a săptămânii de afaceri - Moldova Business Week 2017, care s-a desfășurat în perioada 3-6 octombrie 2017, la Chișinău.

 

Investiții de 1 milion 500 mii euro și zeci de contracte de export sunt  printre primele rezultate ale Moldova Business Week 2017, au anunțat în cadrul briefing-lui de presă viceministrul Economiei și Infrastructurii Vitalie Iurcu și directorul general al MIEPO Vitalie Zaharia.

 

Vitalie Iurcu, viceministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că Moldova Business Week 2017 a fost un eveniment de o rezonanță fără precedent. ”Pentru o săptămână am reușit să transformăm Chișinăul într-o capitală a antreprenoriatului, în care am comunicat investitorilor viziunea Guvernului privind direcțiile de dezvoltare a țării și a sectoarelor în care sunt invitați să facă investiți, condițiile pe care le oferim, dar și exemplele de reușită ale investitorilor din Republica Moldova. De asemenea, am arătat că țara noastră are o economie deschisă, în continuă creștere, cu acces liber pe piețele internaționale atât din Est, cât și din Vest. Statul va subvenționa de la anul viitor deschiderea noilor locuri de muncă cu câte 40 000 de lei pentru fiecare loc de muncă creat”, a declarat viceministrul Economiei și Infrastructurii.

 

Vitalie Iurcu s-a referit și la potențialul antreprenorial la nivelul regiunilor Republicii Moldova, care a fost identificat și cartografiat de experții străini, la privatizarea activelor de stat, precum și la premierea celor 25 cei mai buni antreprenori din sectorul IMM în cadrul a două concursuri naționale, la evenimentul dedicat ”Zilei inginerului” în contextul industrializării țării.

 

”Am încheiat actuala ediție a Moldova Business Week în prezența primilor miniștri ai Republicii Moldova și Ucrainei, astfel punând pe agenda cooperării economice și comerciale cu țara vecină dezvoltarea în comun a procesului de producție și exportul ulterior al produselor pe piața Uniunii Europene, interconectarea energetică, proiectele de infrastructură și transport, managementul traficului la frontieră ș.a”, a afirmat viceministrul.

 

Vitalie Zaharia, directorul general al MIEPO referindu-se la rezultatele săptămânii de afaceri a anunțat că două companii italiene vor veni cu investiții în Moldova. O companie va investi peste 1 milion de euro, care se va specializa pe creșterea grâului, porumbului și altor produse bio, care vor fi exportate pe piața UE.  Cea de a doua companie italiană va investi circa 500 mii euro, care va fi efectuată de un grup mare de producători din Torino, ce vor deschide o fabrică de prelucrare a fierului și oțelului în Moldova.

 

”Numai în prima zi de deschidere, la Moldova Business Week am avut peste 900 de oaspeți, reprezentanți ai mediului de afaceri, investitori locali și străini, autorități, finanțatori, importatori și exportatori din toate sectoarele economiei. La următoarele evenimentele din cadrul săptămânii de afaceri am constatat prezența a cel puțin 300 de participanți. Din numărul total de participanți 40 la sută au fost companii străine. Acest fapt arată un interes major din partea companiilor pentru investiții și exporturi, dar și o încredere în ceea ce fac autoritățile pentru ei”, a menționat directorul general al MIEPO.

 

Pe parcursul Moldova Business Week 2017 au avut loc un număr mare de întâlniri B2B și vizite la producătorii din sectorul agroalimentar, textile, la zonele economice libere și parcurile industrial, în rezultatul cărora au fost semnate acorduri de intenție și precontracte de import.    

 

Printre oaspeții evenimentului au fost companii din România, Italia, Franța, SUA, Germania, Olanda, Grecia, Polonia, Danemarca, Austria, Cehia, Marea Britanie, Federația Rusă, Turcia, Azerbaidjan, Ucraina ș.a.

 

Menționăm că, Moldova Business Week 2017 este organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii de comun cu Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în parteneriat cu KAUFLAND, Moldova Agroindbank, precum și al Orange, ODIMM, EBA, GIZ, CEP II, AmCham, Ambasada Italiei la Chișinău ș.a.

 

 

Imagini: 
modelul_costului