Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Inițiativele și proiectele Ministerului Economiei și Infrastructurii, apreciate la ședința Consiliului Economic al Prim-ministrului
03/30/2018 - 16:41

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat astăzi la ședința Consiliului Economic, prezidată de premierul Pavel Filip. În cadrul ședinței, au fost examinate acțiunile Consiliului Economic pe parcursul anului trecut pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și prioritățile pentru anul în curs.

 

În context, au fost discutate și apreciate proiectele și inițiativele elaborate și dezvoltate de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova și reprezentanții mediului de afaceri din țara noastră au remarcat contribuția ministrului Chiril Gaburici, precum și importanța ședințelor organizate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, în cadrul cărora se discută constructiv asupra proiectelor. Drept exemplu, au fost menționate dezbaterile care au avut loc pe marginea proiectului de lege care vine să reducă presiunea asupra activității mediului de afaceri.

 

Printre reformele derulate în anul precedent cu suportul și expertiza CE se numără reforma instituțiilor cu funcții de control, simplificarea procedurilor de raportare, reducerea numărului actelor permisive, punerea în aplicare a conceptului Ghişeului unic și perfecționarea Codului muncii.

 

Despre eficiența acestei platforme vorbește și dorința antreprenorilor de a face parte din Consiliu. În anul 2017, numărul membrilor platformei s-a majorat de la 59 la 71. De asemenea, pe parcursul anului trecut au fost create trei noi grupuri de lucru responsabile de îmbunătățirea poziției Republicii Moldova în clasamentele economice internaționale, de dezvoltarea pieței muncii și de reducerea ocupării informale și a fenomenului „salariilor în pliс”.

 

Partenerii de dezvoltare care sprijină activitatea Secretariatului CE au apreciat acțiunile Consiliului, precizând că rezultatele obținute se datorează și sprijinului constant din partea Executivului. „Succesul Consiliului Economic este asigurat de angajamentul Guvernului de a implica în elaborarea politicilor statului și sectorul privat”, a menționat managerul de țară al Băncii Mondiale, Ana Akhalkatsi.

 

Printre obiectivele de activitate ale Consiliului Economic pentru anul curent se numără reforma în domeniul construcțiilor, modificarea legislației privind sistemul sancționator, facilitarea obținerii permiselor de muncă și de ședere pentru investitorii străini. De asemenea, o atenție sporită va fi acordată combaterii angajării informale, facilitării procedurilor de export și consolidării relațiilor dintre agenții economici și autoritățile locale.

Imagini: 
modelul_costului