Titlu

La Chișinău se desfășoară cel de-al VI-lea Forum Economic al Întreprinderilor Italiene și Mixte Moldo-Italiene din Moldova
06/04/2019 - 11:52

„Republica Italiană reprezintă un partener strategic pentru Republica Moldova, atât la capitolul schimburilor comerciale cât și la volumul investițiilor. Doar pe parcursul anul 2018, volumul producției exportate în Italia s-a majorat cu 31,2% față de aceiași perioadă a anului precedent, iar după valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în anul 2018, Italia se situează pe locul 4 între partenerii cu care Republica Moldova are relații comerciale”. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la cel de-al VI-lea Forum Economic al Întreprinderilor Italiene Mixte Moldo-Italiene din Moldova.

Potrivit ministrului, acest eveniment constituie o platformă de comunicare importantă, care va oferi sprijin informațional tuturor reprezentanților companiilor cu capital italian în Republica Moldova, și reprezintă o oportunitate pentru a dezvolta parteneriate durabile, a împărtăși din experiențele pozitive şi a găsi soluții pentru provocări.

„Scopul Guvernului este de a crea condiții avantajoase pentru investitori, pentru ca ei să poată dezvolta o afacere profitabilă în țara noastră. Astăzi în Republica Moldova avem peste 1 388 întreprinderi cu capital italian, valoarea investită fiind de 1 760 mil. lei. Potrivit acestor cifre Italia se clasează pe locul 2 în topul investitorilor străini”.

Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a menționat că evenimentul de astăzi, este rezultatul dezvoltării relațiilor bilaterale economice şi comerciale dintre Republica Moldova și Republica Italiană: „Forumul de astăzi va conferi relațiilor bilaterale moldo-italiene o dimensiune calitativ superioară, reieșind din obiectivul important în politica eficientizării economiei naționale şi integrării Republicii Moldova în economia mondială”.

Conform datelor, Republica Italiană se situează pe locul 3 în topul țărilor din Uniunea Europeană din care Republica Moldova efectuează importuri. 

Forumul Economic este organizat de Ambasada Italiei la Chișinău în Colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Moldo-italiană, Asociația Obștească „ConfEuropa" și Camera de Comerț Italo-Moldavă.