Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

La Stăuceni a fost pusă piatra de temelie a complexului multifuncțional „Chișinău Arena”
10/14/2018 - 14:49

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat, astăzi, la evenimentul de inaugurare a șantierului de construcție a complexului multifuncțional de importanță națională „Chișinău Arena”.

 

Chiril Gaburici a subliniat importanța „Chișinău Arena” pentru țara noastră, menționâd că acest edificiu este un proiect național, care va contribui la dezvoltarea performanțelor sportive și la promovarea imaginii Republicii Moldova.

 

„Astăzi a fost dat startul construcției celui mai impunător proiect de acest fel din țara noastră. Cred cu tărie în dezvoltarea acestui complex și sunt sigur că în afară de locuri de muncă create și un beneficiu pentru populație, complexul va avea un impact pozitiv imediat asupra economiei țării. Va aduce turiști, venituri atât la bugetul local, dar și la cel de stat”, a precizat ministrul.

 

Arhitectul proiectului „Chișinău Arena”, Kerem Yazgan a prezentat în detalii caracteristicile acestui complex unic pentru Republica Moldova. „Proiectul „Chișinău Arena” este unul revoluționar, menit să asigure Republicii Moldova o generație de oameni sănătoși și dornici de a schimba lucrurile spre bine. Complexul, cu o suprafață totală de 100 000 m2 va integra arena polivalentă, Aqua Park, un club de tenis, locuri de odihnă și parcare cu 1000 de locuri. Arena polivalentă va avea o suprafață de 17 753 m2 și va putea găzdui circa 5 mii de vizitatori în funcție de activitățile desfășurate. Arena va găzdui evenimente sportive dar și de divertisment, precum meciuri de basketball, volleyball, minifotbal, box, tenis, expoziții, conferințe și concerte”, a menționat arhitectul proiectului, Kerem Yazgan.

 

Aqua Centrul complexului va integra o piscină construită conform standardelor olimpice cu 10 piste și o tribună cu o capacitate de peste 500 de spectatori. Centrul va mai fi dotat cu un Aqua Park și săli spațioase pentru fitness. În apropierea sălii polivalente vor fi construite și 7 corturi de tenis deschise pentru antrenament și un cort central cu tribune cu 520 de locuri, pentru desfășurarea competițiilor internaționale.

 

De asemenea, complexul „Chișinău Arena” va dispune și de o zonă recreațională cu o tablă de șah sub cerul liber, un teren de joacă pentru copii, o piscină decorativă imensă, care iarna se va transforma în patinoar și un amfiteatru multifuncțional pentru desfășurarea diverselor evenimente de agrement.

 

Complexul multifuncțional „Chișinău Arena” va fi dat în exploatare în termen de 12 luni din momentul lansării construcției, fiind amplasat strategic cu acces către drumuri de importanță națională și internațională.

 

Compania turcească Summa este câștigătoarea concursului desfășurat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării privind selectarea companiei private pentru implementarea proiectului de Parteneriat Public-Privat de proiectare și construcție a arenei polivalente de interes național.

 

La ceremonia de lansare a construcției complexului „Chișinău Arena” au participat președintele Parlamentului Andrian CANDU, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica BABUC, precum și președintele companiei Summa, Selim BORA și arhitectul proiectului „Chișinău Arena”, Kerem YAZGAN, dar și reprezentanți ai corpului diplomatic în Moldova, miniștri, orchestra prezidențială și mass-media.

Imagini: 
modelul_costului