Titlu

Măsurile de susținere a mediului de afaceri pe termen scurt au fost aprobate de Guvern
04/01/2020 - 21:25

O serie de măsuri fiscale și finaciar-bancare pentru susținerea mediului de afaceri, afectat de criza pandemică de COVID-19, precum și mecanismul de subvenționare a întreprinderilor au fost aprobate în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Astfel, din bugetul public vor fi subvenționate integral impozitele salariale ale angajaților, a căror activitate a fost sistată, urmare a deciziilor în cadrul stării de urgență. Pentru angajații agenților economici afectați indirect vor fi recuperate 60% din impozitele salariale.

De asemenea, a fost decisă reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru companiile din industria HoReCa. Au fost operate modificări în administrarea taxelor prin comprimarea a 6 taxe separate în 3. Acest pas va simplifica administrarea proceselor pentru agenții economici și a Serviciului Fiscal de Stat.

Acțiunile aprobate de Executiv fac parte din setul de măsuri pentru diminuarea impactului negativ al pandemiei asupra economiei naționale, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii de comun acord cu Ministerul de Finanțe și alte instituții vizate  pe termen scurt, mediu și lung. Documentul include în mare parte propunerile venite de la antreprenori și asociațiile de business.

Actualmente, acțiunile prevăzute pe termen mediu și lung sunt supuse consultărilor cu instituțiile publice și partenerii de dezvoltare pentru a estima impactul bugetar și stabilirea proiecțiunilor de atragere a asistenței externe în acest scop.