Titlu

MEI a participat la prima ședință a Comisiei Mixte moldo-uzbece în domeniul transportului rutier internațional
08/02/2019 - 15:28

Ministerul Economiei și Infrastructurii a participat la prima ședință a Comisiei Mixte moldo-uzbece în domeniul transportului rutier internațional, care a avut loc în perioada 29-30 iulie curent, la Tașkent, Uzbekistan.

În cadrul evenimentului, reprezentanții delegațiilor au făcut un schimb de date statistice cu privire la transportul rutier de mărfuri și au remarcat creșterea dinamică a volumului transportărilor, cooperarea bilaterală în domeniu având un potențial semnificativ pentru dezvoltare.

Mai mult, părțile au convenit efectuarea unui schimb suplimentar de autorizații pentru anul 2019. Astfel, contingentul final de autorizații constituie – 400 de autorizații pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri și 100 de autorizații pentru transportul în/din țări terțe. De asemenea, în rezultatul negocierilor a fost obținută majorarea pentru anul 2020 a contingentului de autorizații pentru transportul bilateral/tranzit cu 100 de unități și în/din țări terțe – cu 20 de unități.

Totodată, în scopul impulsionării cooperării bilaterale în domeniul transportului rutier internațional și eliminării discrepanței în mărimea  taxelor rutiere achitate pe teritoriul ambelor state, delegația moldoveană a propus introducerea modificărilor și completărilor în Acordul bilateral interguvernamental în domeniu, pentru scutirea de plată a taxelor rutiere a operatorilor de transport moldoveni și uzbeci. În acest sens, părțile au convenit să elaboreze Protocolul privind amendarea Acordului bilateral interguvernamental în domeniu, pentru operarea modificărilor menționate, precum și inițierea procedurilor interne de aprobare a acestuia.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Elena Cacicovschii, șef Direcția transport din cadrul  MEI, iar cea uzbecă de către Avazjon Tursunov, șef Direcția licențiere și autorizare a Ministerului Transporturilor. În cadrul reuniunii au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale Transport Auto, precum și a Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto.