Titlu

Mesajul de felicitare al ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu prilejul Zilei Mondiale a Metrologiei
05/20/2019 - 10:33

Stimați colegi!

Conform bunei tradiții deja formate, anual la 20 mai sărbătorim Ziua Mondială a Metrologiei. Cu acest prilej, felicit cu deosebit respect specialiștii care activează în domeniul metrologiei, specialiști performanți din cadrul Institutului Național de Metrologie, precum și specialiștii din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, care au o contribuție nemijlocită la procesul de implementare a noilor tendințe în domeniul metrologiei legale, cu ocazia zilei profesionale, dorindu-vă sănătate, realizări și performanțe profesionale, pace și un viitor luminos!

 

Ziua Mondială a Metrologiei la cei 144 de ani de la semnarea Tratatului „Convenția Metrului”, este o recunoaștere a rezultatelor activităților profesionale ale specialiștilor din domeniu din întreaga lume. Scopul inițial al „Convenției Metrului”  uniformitatea la nivel mondial de măsurare  rămâne la fel de importantă astăzi, așa cum a fost în 1875, an când a fost semnată. 

 

Metrologia  știința măsurării, joacă un rol central în descoperirea și inovarea științifică, producția industrială și comerțul internațional, în îmbunătățirea calității vieții și în protejarea mediului înconjurător. Succesul economic al țării depinde de capacitatea noastră de a produce și de a vinde bunuri și servicii măsurate și testate cu precizie.

 

Ziua Mondială a Metrologiei din anul acesta se desfășoară sub genericul „Sistemul Internațional de Unități  fundamental mai bun”. La 16 noiembrie 2018, în cadrul celei de-a 26-a ședințe care a avut loc în Versailles, Conferința generală privind greutățile și măsurile, a convenit, probabil, una dintre cele mai importante revizuiri ale Sistemului Internațional de Unități (SI) de la înființarea sa. Cercetările privind metodele noi de măsurare, inclusiv cele care utilizează fenomene cuantice, stau la baza schimbării, care intră în vigoare la 20 mai 2019. SI se bazează acum pe un set de definiții, fiecare legat de legile fizicii și are avantajul de a putea să îmbrățișeze îmbunătățiri ulterioare în știința și tehnologia măsurătorilor pentru a răspunde nevoilor viitorilor utilizatori pentru mulți ani înainte.

 

Pentru a asigura credibilitatea la nivel regional şi internațional a măsurărilor efectuate în Republica Moldova, Institutul Național de Metrologie dezvoltă continuu Baza Națională de Etaloane și participă la comparări regionale și internaționale în scopul asigurării trasabilității la SI, recunoașterea internațională a etaloanelor naționale și a Capabilităților de Măsurare și Etalonare (CMC).

 

Cu respect,

 

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici