Titlu

Mesajul Ministerului Economiei și Infrastructurii cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorului
03/16/2020 - 09:50

În fiecare an, pe 15 martie, marcăm Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului, prin care ne unim pentru a evidenția și conștientiza o problemă care este importantă pentru consumatorii din întreaga lume. Republica Moldova se alătură celorlalte țări din întreaga lume pentru a sărbători Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului dedicată în acest an tematicii –  „Consumatorul durabil” (The Sustainable Consumer) pentru a sublinia măsurile stringente  în rezolvarea crizelor globale de schimbări climatice și pierderea biodiversității.

 

Astfel, Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului se va concentra pe implicarea și abilitatea consumatorilor să facă alegerile durabile necesare îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă.

 

Drepturile consumatorilor implică unele obligații și responsabilități pentru consumator. Este important ca aceștia să fie pregătiți să învețe să afle mai multe despre bunurile și serviciile pe care le folosesc, să fie activi și determinați pentru a se apăra atunci când cauza lor este onestă și corectă. În acest sens, unul din obiectivele Ministerului Economiei și Infrastructurii constă în dezvoltarea cadrului normativ necesar pentru a asigura protecția drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, iar alături de organele de control cu competențe în domeniu venim să creștem capacitatea de decizie a consumatorului.

 

În calitate de persoane sau consumatori, avem o putere enormă în alegerile de cumpărare pe care le facem și în modul în care folosim și dispunem de aceste  achiziții, dar și în capacitatea noastră de a influența întregul sistem (de la producție și fabricație, ambalarea și punerea pe piață) solicitând mai mult de la lanțurile de aprovizionare și apelând la produse și servicii mai durabile.

 

Avem, de asemenea, puterea de a ne asigura că impactul achizițiilor durabile pe care le facem nu se va încheia în timp ce părăsim unitatea de comerț. Că produsele noastre durabile au infrastructura în spatele lor pentru a-și spori viața și utilitatea, care nu numai că ne ajută ca indivizi, ci face ca sustenabilitatea să fie opțiunea mai ușoară pentru alți consumatori.

 

Pentru a proteja planeta și a oferi condiții sociale corecte generațiilor actuale și viitoare, trebuie să ne gândim la modul în care producem și consumăm bunuri și servicii.

 

Prin urmare, scopul consumului durabil este de a crește eficiența resurselor și comerțul echitabil contribuind în același timp la reducerea sărăciei și permițând tuturor să se bucure de o calitate a vieții bună.

 

În final, consolidăm cele afirmate prin distingerea importanței unui consum durabil pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Or, ca parte a mișcării globale a consumatorilor, putem juca un rol important prin încurajarea consumatorilor din țara noastră precum și de pretutindeni „să consume” produse durabile.

 

Vă urăm succes  și realizări întru binele tuturor și al mediului înconjurător.