Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Ministrul Chiril Gaburici a participat la lansarea Serviciului 112
03/29/2018 - 15:01

Serviciul unic pentru apelurile de urgență 112 a devenit astăzi activ în Republica Moldova. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat la evenimentul de lansare, alături de prim-ministrul Pavel Filip.

 

Odată cu implementarea acestui sistem, cetățenii aflați în situații de urgență vor beneficia de servicii moderne, la fel ca în țările europene. Mai exact, oamenii vor apela un singur număr 112, în loc de 901, 902 sau 903, și în viitorul apropiat și 904, iar sistemul va automatiza toate procesele. Numărul 112 va putea fi apelat non-stop și gratuit de la orice telefon fix sau mobil.

 

Softul utilizat pentru sistemul 112 este de ultimă generație, Republica Moldova fiind a doua țară din Europa care-l folosește, după Suedia. Acesta va permite gestionarea cazurilor mult mai complexe și conectarea imediată a tuturor serviciilor - poliția, ambulanța, salvatorii, pompierii, pentru o intervenție mai eficientă. Timpul mediu de chestionare a apelantului se va reduce de trei ori, datorită faptului că sistemul permite identificarea numelui, domiciliului și locației exacte.

 

Premierul a accentuat că rolul determinant le revine, de fapt, operatorilor care activează în cadrul Serviciului 112 și tuturor angajaților serviciilor specializate. „Această combinație dintre tehnologii moderne și oameni dedicați serviciului care îl fac ne va ajuta să avansăm, să facem lucruri minunate. Nu o singură dată am gestionat situații de criză. După aceasta pot spune cu voce tare că voi - salvatorii, pompierii, medicii, polițiștii, dispecerii de la serviciile de urgență și acum și voi, operatorii 112 – sunteți eroii mei!”, a subliniat premierul.

 

Numărul unic de urgență 112 funcționează în 36 de state membre ale Uniunii Europene și, de astăzi, și în Republica Moldova. Numerele 901, 902 și 903 vor fi active, în paralel, până la sfârșitul lunii iunie, când toate apelurile vor fi redirecționate către 112.

Imagini: 
modelul_costului