Titlu

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, în discuții cu misiunea de experți ai FMI
01/24/2020 - 17:34

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu echipa de experți ai Fondului Monetar International (FMI), condusă de Ruben Atoyan, care se află în aceste zile în vizită de lucru în Republica Moldova. În cadrul discuției au fost abordate subiecte ce țin de securitatea energetică, diversificarea surselor de energie electrică și gaze naturale, infrastructura drumurilor și progresele economice înregistrate de țara noastră în anul 2019.

Anatol Usatîi a mulțumit misiunii FMI pentru sprijinul financiar acordat țării noastre în realizarea reformelor și a menționat că Guvernul de la Chișinău va implementa cu succes toate proiectele inițiate.

Referindu-se la creșterea economică în anul 2019, ministrul a menționat că aceasta a fost influențată preponderent de o activitate investițională intensă, de un consum privat mai mare decât în anul precedent, fiind susținut în mare parte de majorarea salariilor, precum și de creșterile înregistrate în sectorul industrial, agricol și domeniul construcțiilor. Totodată, se observă o temperare a comerțului exterior, ca rezultat al încetinirii ritmurilor de creștere a economiei globale, în special în țările care sunt principalii parteneri comerciali ai țării noastre.

De asemenea, părțile au analizat procesul de privatizare a bunurilor din proprietate publică de stat, îmbunătățirea acestora, precum și măsurile care pot fi întreprinse pentru transparentizarea și eficientizarea acestui proces. La moment Agenția Proprietății Publice elaborează un document de politici care va conține criteriile de selectarea a entităților ce vor rămâne în proprietatea statului pe termen lung, urmând a fi privatizate și cele care urmează a fi lichidate. Documentul va conține bunele practici internaționale pentru îmbunătățirea politicilor pentru o mai bună guvernare a întreprinderilor de stat.

Programul de trei ani al Republicii Moldova, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta este finanțat printr-un credit în valoare totală de circa 187 de milioane de dolari, dintre care 83 de milioane de dolari au fost deja alocate.

Misiunea FMI se află în Republica Moldova în perioada 22 ianuarie – 5 februarie.