Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut o întrevedere cu Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Ambasadorul Michael Scanlan
02/23/2018 - 17:28

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere cu Șeful Misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova, Ambasadorul Michael Scanlan.

 

Cei doi oficiali au evaluat pozitiv dinamica dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, menționând rezultatele obținute în ultima perioadă, printre care deschiderea, pe 18 noiembrie 2017, a podului care unește localitățile Gura Bîcului și Bîcioc, situate pe cele două maluri ale Nistrului, realizarea acțiunilor premergătoare privind restabilirea legăturii telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului, semnarea „Deciziei protocolare privind interacțiunea în domeniul veterinar, carantina și protecția plantelor”, semnarea Protocolului adițional la „Decizia protocolară cu privire la principiile reluării plenare a circulației trenurilor marfare prin Transnistria din 30 martie 2012”, prin care a fost prelungit termenul de acțiune al acestuia până la 31 decembrie 2018.

 

Printre alte subiecte abordate în cadrul întrevederii au fost promovarea în continuare a dialogului direct dintre Chișinău și Tiraspol, în special finalizarea acordului privind admiterea în traficul rutier internațional a automobilelor din Transnistria până la finele lunii februarie curent, conform angajamentului asumat prin Protocolul de la Viena, susținerea agenților economici din stânga Nistrului.

 

Chiril Gaburici a mulțumit OSCE pentru asistența acordată în cadrul întâlnirilor grupurilor de lucru care a fost benefică în vederea elaborării acordurilor semnate între părți în luna noiembrie anul trecut. Ministrul Economiei și Infrastructurii a reiterat că autoritățile de la Chișinău mizează în continuare pe sprijinul OSCE în promovarea procesului de soluționare transnistreană, apărarea intereselor populației și agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

La rândul său, Ambasadorul Michael Scanlan a accentuat că acordurile urmate de implementare ar putea deveni noua normă a procesului de reglementare transnistreană. El a salutat semnarea recentă de către părți a deciziei protocolare privind măsurile veterinare, de carantină și de protecție a plantelor, ce demonstrează hotărârea părților de a se angaja în mod cuprinzător în procesul de reglementare și de a aborda aspecte practice care depășesc limitele așa-numitului pachet din opt puncte. În acest context, Michael Scanlan și-a exprimat speranța că această dinamică va continua să creeze condiții favorabile pentru transportarea bunurilor prin punctul vamal Slobodka-Cobasna în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Imagini: 
modelul_costului