Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat la discuțiile premierului Pavel Filip cu misiunea de experți ai FMI
03/15/2018 - 15:03

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat astăzi la întâlnirea prim-ministrului Pavel Filip cu echipa de experți ai Fondului Monetar International (FMI), condusă de dl Ben Kelmanson, care se află în vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 15-27 martie 2018. În cadrul discuțiilor, au fost apreciate reformele din domeniile economic și financiar.

 

Premierul a menționat că au fost înregistrate evoluții pozitive pe mai multe dimensiuni, de la ultima misiune de evaluare a FMI, care a avut loc acum 5 luni. O dovadă în acest sens sunt indicatorii macroeconomici: în 9 luni ale anului 2017, creșterea economică a constituit 3,8%, exporturile s-au majorat cu 18,6%, inclusiv în UE cu 20,5%. De asemenea, a fost înregistrat un nou acționar la Victoriabank și un potențial investitor la Moldova-Agroindbank. A fost identificat investitorul și pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, fapt ce contribuie la sporirea securității energetice a țării.

 

Pavel Filip a menționat că până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare urmează să fie aprobată și legea bugetului pentru anul viitor.

 

Șeful echipei de experți FMI, Ben Kelmanson, a salutat evoluțiile pozitive înregistrate de Guvern în ultima perioadă și a încurajat autoritățile să mențină viteza de livrare a rezultatelor. Oficialul FMI s-a referit la principalele domenii care vor fi evaluate pe parcursul acestei misiuni. Printre acestea - aspectele fiscale, cadrul bugetar pe termen mediu, bugetul pentru anul 2018 și prognozele macroeconomice. De asemenea, va fi efectuată o radiografie a evoluțiilor din sectoarele financiar-bancar și cel energetic.

 

Prim-ministrul Pavel Filip a exprimat gratitudine pentru suportul acordat de FMI în realizarea reformelor economice și financiare ale statului și a confirmat determinarea de a duce la bun sfârșit implementarea agendei de reforme, în pofida faptului că Republica Moldova se află într-un an electoral.

 

Programul de trei ani al Republicii Moldova, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta este finanțat printr-un credit în valoare totală de circa 187 de milioane de dolari, dintre care 83 de milioane de dolari au fost deja alocate.

Imagini: 
modelul_costului