Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Ministrul Economiei și Infrastructurii pledează pentru majorarea cotei autorizațiilor TRACECA pentru efectuarea transportului rutier internațional
05/31/2018 - 08:56

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a discutat cu secretarul general al Secretariatului Permanent a Comisiei Interguvernamentale TRACECA, Mircea Ciopraga, despre posibilitatea majorării cotei autorizațiilor TRACECA pentru efectuarea transportului rutier internațional. Chiril Gaburici a menționat că Republica Moldova a solicitat statelor membre TRACECA permisiunea de a adera la Acordul privind dezvoltarea transportului multimodal TRACECA.

 

„Ne dorim ca Moldova să poată beneficia de cele 500 de permise pentru efectuarea transportului rutier internațional, ceea ce va crea condiții atractive pentru dezvoltarea transporturilor în direcția coridorului TRACECA, inclusiv va îmbunătăți infrastructura de transport”, a specificat ministrul Economiei și Infrastructurii.

 

Părțile au menționat că, pentru anii 2017 și 2018, cota Republicii Moldova a constituit 230 de autorizații.  Pentru a spori eficacitatea sistemului de autorizare TRACECA pentru transportul rutier internațional, în cadrul celei de-a 13-a ședință a Comisiei interguvernamentale TRACECA, țările participante au recunoscut necesitatea majorării numărului autorizațiilor la circa 500 pentru fiecare țară. Comisia interguvernamentală TRACECA asigură efectuarea legăturilor de transport eficient și fiabile între Euro-Asia și promovează dezvoltarea dialogului regional în domeniul transporturilor. Coridorul TRACECA contribuie la dezvoltarea comerțului și economiei, iar fluxurile majore de trafic trec printr-un coridor format în Europa de Vest și Centrală, precum și în Asia Centrală și de Sud-Est.

 

Mircea Ciopraga a menționat faptul că Republica Moldova ar putea beneficia, din 1 ianuarie 2019, de un număr mai mare de autorizații pentru efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri. De asemenea, a specificat că urmează să fie incluse modificările corespunzătoare în documentul tehnic „Autorizații Multilaterale TRACECA. Ghidul utilizatorului”, destinat operatorilor de transport. Totodată, secretarul general TRACECA, Mircea Ciopraga, l-a invitat pe ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, să participe la al treilea Forumul Investițional TRACECA, care va avea loc la București, în mai 2019, când România va deține președinția UE.

 

În prezent, țările TRACECA implementează „Acordul multilateral de bază privind transportul internațional pentru dezvoltarea coridorului Europa-Caucaz-Asia” privind punerea în aplicare a deciziilor și recomandărilor CIG TRACECA, punerea în aplicare a Strategiei CIG TRACECA pentru dezvoltarea coridorului de transport internațional "Europa-Caucaz-Asia" pentru perioada 2016-2026, precum și crearea unui rețele de infrastructură durabilă care să asigure transportul multimodal cu integrarea în coridorul rețelelor transeuropene de transport (TEN-T). Programul TRACECA a fost creat la 3 mai 1993, între Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Armenia, Azerbaidjan și Georgia. Republica Moldova a fost acceptată în 1999.

Imagini: 
modelul_costului