Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Moldova a participat la Conferința internațională de transport privind dezvoltarea traficului de mărfuri Europa-Asia
05/31/2018 - 17:31

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucataru, a participat la Conferința internațională de transport, care a avut loc la Odesa, Ucraina. În cadrul evenimentului s-a discutat despre dezvoltarea traficului de mărfuri Europa-Asia, și anume integrarea în coridoarele de transport internațional, investițiile în dezvoltarea conexiunilor prioritare, tranzitul IT, sporirea atractivității și competitivității coridorului Europa-Asia, dar și reducerea costurilor de tranziție.

 

„Această conferință este o platformă pentru a pune în discuție și a realiza oportunitățile de dezvoltare a traficului de mărfuri în Europa și Asia, dar şi pentru a identifica măsurile concrete în vederea dezvoltării în continuare a cooperării pe acest segment. Or, transportul reprezintă una dintre principalele elementele în dezvoltarea economiilor țărilor noastre”, a subliniat Serghei Bucataru, la deschiderea evenimentului.

 

În cadrul Conferinței, au fost prezentate progresele obținute de către Republica Moldova ca urmare a aderării la Acordul european privind autostrăzile internaționale. Astfel, pe teritoriul țării noastre trec patru autostrăzi internaționale, coridorul trans-european, care este o parte din coridoarele paneuropene din Moldova.

 

Totodată, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii a menționat că dezvoltarea și modernizarea căilor ferate ale Republicii Moldova este o prioritate a Guvernului, iar în acest sens au fost încheiate acorduri cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții. „Modernizarea căilor ferate va crește competitivitatea transportului feroviar și va spori volumul de mărfuri pe calea ferată. Astfel, accentul urmează a fi pus pe dezvoltarea și diversificarea direcției sudice a căilor ferate, inclusiv restaurarea liniei de cale ferată Basarabeasca-Berezino”, a precizat Serghei Bucataru.

 

La Conferința internațională au participat reprezentanți din domeniul transporturilor din Ucraina, România, Turcia, Polonia, Georgia, Letonia, Slovacia etc.

Imagini: 
modelul_costului