Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Moldova și Cehia își reconfirmă cooperarea bilaterală
03/28/2018 - 13:11

Secretarii de stat ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin și Anatol Usatîi, au avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Cehe în țara noastră, Zdeněk Krejčí, în cadrul căreia au discutat despre cooperarea bilaterală moldo-cehă.

 

Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii au apreciat relațiile economice bilaterale din ultima perioadă, menționând că volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Cehă a crescut anul trecut cu 16 la sută, iar importul cu peste 21 la sută, față de anul 2016. Totodată, s-a menționat că țara noastră este interesată în extinderea cooperării cu Republica Cehă. În acest sens, participarea mediului de afaceri la forumurile bilaterale și expozițiile internaționale va facilita promovarea exporturilor și importurilor, va crea un climat investițional atractiv, astfel fiind valorificat la maxim potențialul cooperării comercial-economice dintre Moldova și Cehia.

 

Ambasadorul Zdeněk Krejčí a reiterat interesul părții cehe în extinderea relațiilor bilaterale pe mai multe domenii de activitate. În acest sens, a menționat că cea de-a IV-a sesiune a Comisiei interguvernamentale moldo-cehe este planificată pentru semestrul II al anului 2018, la Praga. În cadrul acesteia va fi organizat și un Business Forum Bilateral. De asemenea, oamenii de afaceri din Republica Moldova vor putea participa la expozițiile internaționale axate pe inginerie, mașini-unelte, tehnologii de măsurare și control, tehnologii de automatizare, care se vor desfășura în orașul Brno.

 

În cadrul întrevederii, părțile au discutat și despre proiectul de reabilitare a drumului național Chișinău – Ungheni – Sculeni, finanțat de Banca Europeană de Investiții. În special, despre etapele de realizare cu participarea companiilor cehe și îndeplinirea obligațiunilor contractuale ale ambelor părți.

 

Conform datelor oficiale, în prezent, în Republica Moldova activează 53 de întreprinderi cu capital ceh în valoare de circa 6 milioane de lei.

Imagini: 
modelul_costului