Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Moldova și China au lansat oficial negocierile privind Acordul de Comerț Liber
12/29/2017 - 12:35

29 decembrie, Chișinău - Iuliana DRĂGĂLIN, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii din partea Republicii Moldova și Fu ZIYING, Viceministrul Comerțului din partea Republicii Populare Chineze au semnat ieri Memorandumul de Înțelegere privind lansarea negocierilor bilaterale pe marginea Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Populară Chineză, în cadrul întrevederii de la Beijing, China.

 

Iuliana Drăgălin a menționat că lansarea negocierilor constituie un pas esențial în vederea semnării Acordului de Comerț Liber între Moldova și China, Acord care va facilita producătorii autohtoni, va extinde exportul și importul pe piața moldovenească și chineză, precum și intensifica cooperarea economică și comercială între aceste state.

 

În cadrul întrevederii părțile au exprimat convingerea fermă că negocierile se vor desfășura într-o atmosferă amiabilă și vor duce la rezultate tangibile și reciproc avantajoase, astfel ca până la sfârșitul anului viitor Republica Moldova și Republica Populară Chineză să semneze Acordul de Comerț Liber.

 

Totodată, părțile au discutat și alte subiecte de interes comun, precum asistența oferită de partea chineză, deschiderea și funcționarea centrelor de promovare a culturii și produselor moldovenești în China, precum și organizarea comisiei interguvernamentale moldo-chineze de cooperare economică în primul semestru al anului viitor la Beijing.

 

În context, ambele părți au exprimat interesul pentru majorarea volumului comerțului bilateral, precum și consolidarea și dezvoltarea în continuarea a relațiilor comercial-economice.

 

 

Conform informației oficiale prezentate de Camera Înregistrării de Stat, pe teritoriul Republicii Moldova actualmente activează 84 de companii cu capital chinezesc, în valoare de circa 5 mln lei.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republicii Populare Chineze, în perioada ianuarie-octombrie a anului 2017 a înregistrat suma de 419,380 mil. USD (+28,5% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2016). După valoarea volumului schimburilor comerciale, în anul 2017, Republica Populară Chineză se situează pe locul 6 printre țările partenere la nivel mondial cu care Republica Moldova întreține relații comerciale, deținând o pondere de 7,2% în comerțul total al RM. Exportul a înregistrat 14,789 mil. USD (+23,9% în comparație cu ianuarie-octombrie 2016).  Importul a constituit 404,590 mil. USD (+28,67% în comparație cu ianuarie-octombrie 2016).

 

 

 

Imagini: 
modelul_costului