Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Moldova și Turcia au semnat Acordul de amendare a Acordului cu privire la transportul rutier internațional
10/18/2018 - 12:07

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și ministrul Transportului și Infrastructurii al Turciei, Mehmet Cahit Turhan, au semnat Acordul privind amendarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia cu privire  la transportul rutier internațional, din 3 iunie 1994.

 

Ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat că în rezultatul modificărilor efectuate în Acord, se liberalizează transportul rutier internațional în regim bilateral și tranzit.

 

”Prevederile prezentului Acord au ca scop liberalizarea transporturilor în regim bilateral și tranzit. Astfel,  transportul bunurilor și transportul de tranzit bilateral se vor efectua fără permise. Aceasta va spori competitivitatea operatorilor la nivel regional. De asemenea, va permite reducerea poverii administrative, inclusiv reducerea costurilor operaționale, fapt ce va simplifica operațiunile de transport”, a menționat Chiril Gaburici.

 

Acordul a fost semnat în cadrul vizitei oficiale a președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, în Republica Moldova, în perioada 17-18 octombrie curent. Semnarea Acordului nu implică obligațiuni financiare suplimentare.

 

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Turcia, în perioada ianuarie – august 2018 a înregistrat suma de 271 milioane USD, ceea ce reprezintă +7,2% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2017. În anul 2017, volumul comerțului exterior al Moldovei cu Turcia, a înregistrat suma de 408,4 milioane USD, +22,47% în comparație cu anul 2016. După valoarea schimburilor comerciale în perioada respectivă, Turcia se clasează pe locul 7 printre principalele țări partenere la nivel mondial, deținând o pondere de peste 5% în comerțul total al Republicii Moldova. În Republica Moldova activează 1314 de întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social însumând 473 milioane lei (aproximativ 27,8 milioane USD). Până în prezent între Republica Moldova și Republica Turcia au fost semnate 62 de acorduri bilaterale.

Imagini: 
modelul_costului