Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Președintele CNCNC, Chiril Gaburici, susține inițiativele pentru îmbunătățirea activității angajaților
03/03/2018 - 15:33

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, Președinte al Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC), susține inițiativele de modificări și completări la legislație, inițiate de membrii CNCNC. Scopul acestora este de a îmbunătăți activitatea angajaților din instituțiile statului și din companiile private.

 

„Trebuie să susținem inițiativele propuse de îmbunătățire a cadrului legal și, astfel să încurajăm mediul de afaceri din țară, precum și pe angajații instituțiilor statului și businessului mic. Pe platforme separate de activitate vom discuta toate aspectele propuse”, a declarat Chiril Gaburici, în cadrul ședinței de astăzi.

 

Printre subiectele examinate a fost proiectul de Lege privind organizarea și funcționarea CNCNC, a comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel teritorial și de ramură. Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au menționat că aceste modificări și completări vin să perfecționeze și să consolideze sistemul actual de parteneriat social, să sporească activitatea CNCNC și cea a comisiilor ramurale și teritoriale.

 

De asemenea, a fost examinat proiectul de Lege privind promovarea ocupării forței de muncă, care are scopul de a preveni și de a reduce șomajul și efectele sociale ale acestuia, de a asigura un nivel ridicat al ocupării și adaptării forței de muncă la cerințele pieței. Noul sistem de măsuri este ajustat practicilor și reglementărilor comunitare și va diminua rata șomajului pe piața națională a muncii.

 

În cadrul ședinței, a fost prezentat spre examinare proiectul de Lege cu privire la modificarea și completarea cadrului legal în domeniul pensiilor, în vederea acordării dreptului la pensie pentru limită de vârstă în condiții avantajoase. Totodată, a fost examinată situația din sistemul de achiziții publice. Participanții la ședință au analizat propunerile de modificare și completare a Legii nr.131 din 2015, prezentate de către Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea efectuării controlului post audit și examinării calității executării rezultatelor trendurilor, precum și implementarea procedurilor de achiziții electronice, care va asigura un nivel mai înalt al transparenței achizițiilor publice.

 

Un alt subiect a fost asigurarea cu cadre didactice a instituțiilor de învățământ. Reprezentanții CNPRM și cei ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării au menționat că, pentru îmbunătățirea situației în domeniul dat, au fost întreprinse mai multe acțiuni. Printre acestea au fost menționate majorarea indemnizației pentru tinerii specialiști cu 50 la sută, reducerea normei didactice de la 20 de ore la 18 ore săptămânal, pentru cadrele didactice din învățământul primar, motivarea financiară a pedagogilor prin majorarea, de la 1 septembrie 2017, a salariului cu 11,3% etc.

Imagini: 
modelul_costului