Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Prioritățile Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Turcia, prezentate la Forumul Economic Moldova-Turcia
03/24/2018 - 13:19

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, a prezentat, în cadrul Forumului Economic Moldova-Turcia, climatul de afaceri din țara noastră și sectoarele economice competitive pentru colaborarea moldo-turcă. Vitalie Iurcu a participat la eveniment alături de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici. Forumul Economic Moldova-Turcia, la care au fost prezenți  reprezentanți ai mediului de afaceri din ambele state, s-a desfășurat la Istanbul, Turcia, în data de 23 martie.

 

Potrivit secretarului de stat, obiectivul Forumului Economic a fost de a prezenta oportunități investiționale ale Republicii Moldova companiilor din Republica Turcia, ceea ce va contribui la consolidarea relațiilor economice bilaterale, la diversificarea investițiilor turcești în țara noastră, dar și la identificarea domeniilor de interes comun, cum ar fi infrastructura drumurilor, construcții, transporturi, industrie, energetică, IT etc.

 

În cadrul Forumului, secretarul de stat Vitalie Iurcu a moderat discuțiile despre „Implementarea Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Turcia - oportunități și provocări”. Vitalie Iurcu a menționat că semnarea Acordului presupune o serie de avantaje pentru ambele state, cum ar fi eliminarea taxelor vamale, acces nelimitat, fără restricții tarifare la importul produselor industriale și o parte din produsele agricole pe piața Turciei, precum și perspective clare de dezvoltare și stimulare a afacerilor comune.

 

„Marea majoritate a taxelor pentru importul și exportul preferențial de bunuri a fost eliminată imediat ce Acordul a intrat în vigoare, iar unele taxe au fost diminuate. Totodată, Acordul de Comerț Liber urmărește scopul de a înlătura nu doar barierele tarifare în comerțul bilateral, dar și cele netarifare, ceea ce lansează provocări și oportunități pentru economia Republicii Moldova, în special pe termen scurt și mediu, și stimulează dezvoltarea afacerilor comune”, a precizat secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

 

Acordul de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Turcia a fost semnat la semnat la 11 septembrie 2014 și a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2016.

 

Conform datelor oficiale prezentate de Agenția Servicii Publice, în prezent, în Republica Moldova activează 1306 întreprinderi cu capital turcesc în valoare de 418,63 milioane de lei, Turcia clasându-se pe locul trei după numărul de întreprinderi.

Imagini: 
modelul_costului