Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Programe pentru mediul de afaceri

Programul național „Start pentru tineri: o afacere durabilă la tine acasă”

Ești tânăr și ai o idee de afacere, dar întâmpini dificultăți la realizarea ei?! ODIMM te susține. Participă la Programul Național „Start pentru tineri” și transformă-ți ideea într-o afacere de succes chiar în localitatea ta.  Sunt eligibili la Program tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Programul îți oferă suport informațional, consultanță, mentorat și suport financiar în valoare de până la 180 de mii de lei.

Aplică acum și construiește o afacere durabilă la tine în localitate!

 

Fondul de Garantarea Creditelor (FGC)

Lipsa gajului reprezintă una din principalele cauze de respingere a cererilor de credit cu care se confruntă întreprinderile mici și mijlocii. ODIMM oferă garanții financiare pentru dezvoltarea afacerilor. Garanția financiară ODIMM acoperă până la 70 la sută din suma creditului.

Fondul de Garantare a Creditelor ODIMM garantează pentru afacerea ta!

 

Programul de instruire continuă „Gestionarea eficientă a afacerii” (GEA)

Aveți o afacere și doriți să fiți mai competenți în a o gestiona? ODIMM vă oferă instruiri pentru:

- dezvoltarea relațiilor de afaceri

- informații noi în domeniu

- răspunsuri la întrebările specifice activității desfășurate

- modele inovative de management ale afacerii, sporirea performanței întreprinderii

- rezultate în creștere

- noi piețe de desfacere.

 

Programul de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1)

Îți dorești să revii acasă după mai mulți ani de muncă peste hotarele țării și să inițiezi o afacere, atunci ai o posibilitate reală să o faci!

Guvernul a creat programul „PARE 1+1” pentru a oferi celor care muncesc peste hotare șansa unui viitor acasă.

E simplu: începe afacerea ta din banii munciți peste hotare, iar statul îți oferă un ajutor de până la 250 mii lei. Pentru fiecare leu investit, investim și noi unul. E șansa prin care poți investi eforturile din străinătate și să devii propriul șef la tine acasă. Informează-te și crează-ți propriul plan de afaceri, iar noi te vom susține în toate etapele programului.  Până astăzi au fost finanțate peste 1400 de afaceri și sute de persoane au devenit proprietari la ei acasă pentru un viitor mai bun.

Înscrie-te la programul „PARE 1+1” și primește pentru fiecare leu investit încă un leu și susținerea noastră chiar și după ce închei programul.

 

Programul „Femei în afaceri” (PFA)

Ești o femeie de afaceri? Deții o companie și dorești să o dezvolți? ODIMM te susține prin Programul „Femei în afaceri” care  oferă femeilor servicii relevante de dezvoltare a afacerilor și suport pentru investiții.

La componenta „Suport pentru afacerile nou create” sunt eligibile afacerile inițiate și gestionate de până la 2 ani. Ajutorul nerambursabil de stat poate fi utilizat pentru echipamente și utilaje,  softuri și lucrări de renovare și alte soluții inovative necesare dezvoltării afacerii tale.

La componenta „Suport pentru companiile în creștere” sunt eligibile companiile active pe piață mai mult de 2 ani care planifică creșterea cifrei de afaceri și/sau a numărului angajaților în următoarele 18 luni, prin extinderea pieței de desfacere, export și inovare.

 

Subvenționarea participării agenților economici la expoziții și târguri naționale

ODIMM gestionează un Program de Stat de stimulare a participării agenților economici la târguri şi expoziții. La Program pot aplica întreprinderile mici și mijlocii, gospodăriile țărănești, deținătorii patentei de întreprinzător. Valoarea subvenționării este de maximum 50% din costul spațiului contractat, dar nu mai mult de 4 m.p. Suma maximă transferată unui beneficiar nu va depăși 2000 de lei.

După achitarea spațiului contractat organizatorului expoziției, prezentați la ODIMM setul de documente.

Grăbiți-vă să aplicați!

 

Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova (RIAM)

Incubatoarele de Afaceri sunt instituții publice care oferă antreprenorilor cu idei și planuri de afaceri șansa de a le realiza într-un mediu favorabil.

În cadrul Incubatoarelor de Afaceri antreprenorii începători sau cei care doresc să-și extindă afacerea sunt asigurați cu spațiu pentru activitate, suport consultativ, precum și asistență profesională, tehnică și administrativă. Perioada de incubare este de până la 3 ani.

În anul 2013, șase incubatoare din Republica Moldova și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), au constituit Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova (RIAM). La ora actuală RIAM include 11 Incubatoare de Afaceri pe întreg teritoriu Republicii Moldova. 

 

Centrul de Consultanţă şi Asistenţă în Afaceri

Centrul de Consultanţă şi Asistenţă în Afaceri (CCAA) oferă oportunități de perfecționare profesională în domeniul inițierii, dezvoltării și extinderii afacerilor, promovând susţinerea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Misiunea CCAA este de a încuraja dezvoltarea companiile private, facilitând accesul IMM-urilor la servicii de consultanță specializată pe diverse aspecte economice, dar şi oferirea de sprijin în accesarea de fonduri.

 

Digitalizarea IMM

Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM reprezintă un set de activități cu o abordare complexă, prin intermediul cărora se propune susținerea transferului tehnologic și dezvoltării digitale a întreprinderilor mici și mijlocii pentru valorificarea potențialului inovativ, inclusiv și facilitarea accesului lor pe piețele interne și externe.

Obiectivele instrumentului:

- îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților antreprenorilor privind oportunitățile e-comerț și conversie a vânzărilor produselor finite prin instrumentele de e-comerț;

- facilitarea accesului IMM la servicii de suport în calea de digitalizare, planificare, înțelegere și adoptare a instrumentelor de digitalizare;

- consolidarea capacităților instituțiilor de suport în afaceri de a oferi informații calificate ÎMM în materie de facilitare a e-comerț.

 

ECO IMM

Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.592/2019) este implementat de către ODIMM în scopul promovării, susținerii și dezvoltării capacităților ÎMM pentru a adopta practici de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor.

 

Internaționalizarea IMM

Programul a fost elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii în colaborare cu ODIMM cu suportul asistenței tehnice a Proiectului Uniunii Europene „Infrastructura Calității în contextul DCFTA”. Acest instrument are drept scop dezvoltarea unui sistem complex de acordare a suportului pentru întreprinderile cu potențial de creștere și internaționalizare. Antreprenorii care se regăsesc în criteriile de eligibilitate a Programului, sunt încurajați să completeze Formularul de înregistrare la Program.

 

Contacte:

Mun. Chișinău, bd.  Ştefan cel Mare și Sfânt 134, et 3

Tel.: +373 22 21 15 52

E-mail: info@odimm.md

modelul_costului