Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Reparația drumurilor, transportul de pasageri, lansarea și dezvoltarea afacerilor au fost subiecte discutate în cadrul vizitei de lucru a Cabinetului de miniștri, în raionul Criuleni
07/05/2018 - 18:21

Echipa Ministerului Economiei și Infrastructurii a fost astăzi în vizită de lucru în raionul Criuleni, împreună cu membrii Cabinetului de miniștri. În cadrul discuțiilor cu cetățenii, primarii localităților din raionul Criuleni și reprezentanții autorităților publice locale, ministrul Chiril Gaburici și secretarii de stat din cadrul Ministerului au răspuns la întrebările ce țin de reparația și construcția drumurilor, transport, asigurarea cu energie electrică, atragerea investițiilor în localitățile rurale, precum și crearea locurilor noi de muncă.

 

Ulterior, ministrul Chiril Gaburici împreună cu prim-ministrul Pavel Filip au discutat cu antreprenorii din regiune problemele mediului de afaceri din Criuleni. În cadrul dialogului, au fost trecute în revistă măsurile întreprinse de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri: reforma actelor permisive, reducerea numărului instituțiilor cu funcții de control, simplificarea procedurilor de raportare şi a celor de obținere a permiselor de muncă.

 

De asemenea, au fost abordate subiecte ce țin de cota TVA la import și export. În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat succesul înregistrat de parcul IT, care numără peste 200 de rezidenți. În context, oficialii au menționat că Parlamentul a  votat astăzi modificarea Legii nr.77 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației, care prevede extinderea listei activităților care pot fi desfășurate în cadrul parcului IT, precum și oferirea unui mediu propice pentru dezvoltarea businessului în domeniul tehnologiei informației.

 

În cadrul vizitei în teritoriu, reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii au continuat dialogul cu locuitorii din satele Zăicana, Cimișeni și Bălțata. Despre gazificarea unei părți a localității Zăicana, necesitatea renovării acoperișului punctului medical, reparația grădiniței, dar și a drumurilor a discutat secretarul general de stat, Iulia Costin, la întâlnirea cu locuitorii din Zăicana. Totodată, Iulia Costin a informat tinerii și femeile despre programele privind acordarea granturilor pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor, ceea ce va contribui la modernizarea localității.

 

Și secretarul de stat, Serghei Bucataru, a discutat cu localnicii din Cimișeni despre necesitatea renovării grădiniței din localitate, reparația și construcția drumurilor în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, inclusiv restaurarea drumului de ocolire a satului, pentru a evita circulația mașinilor de mare tonaj prin localitate, aprovizionarea cu apă și canalizare, precum și suplinirea curselor de transport interurban pe ruta Cimișeni-Chișinău-Cimișeni și asigurarea serviciilor de transport calitative.

 

La întâlnirea cu cetățenii și autoritățile locale din Bălțata, Vitalie Iurcu s-a familiarizat cu problemele cu care se confruntă, în special sistarea aprovizionării cu apă a localității și furnizarea energiei electrice. Secretarul de stat a venit cu propuneri pentru rezolvarea lor și, de comun cu autoritățile locale, au fost identificate soluții legale pentru aprovizionarea cu apă a localității. De asemenea, Vitalie Iurcu a vorbit despre programele de susținere din partea autorităților statului pentru lansarea afacerilor și dezvoltarea întreprinderile mici și mijlocii, și a încurajat locuitorii din Bălțata să investească acasă.

Imagini: 
modelul_costului