Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Republica Moldova împărtășește la Astana din experiența aderării la OMC
09/29/2018 - 09:11

Delegația Republicii Moldova, condusă de către Iulia Costin, Secretar general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a participat la cea de-a 7-a reuniune a mesei rotunde ce vizează aderarea țărilor la OMC („China round table on accessions in WTO”), care a avut loc la Astana, Republica Kazahstan.

 

Iulia Costin a împărtășit din experiența Republicii Moldova acumulată urmare a implementării angajamentelor asumate de către țara noastră după aderarea din 2001 la OMC, menționând beneficiile, precum și provocările întâmpinate pe parcursul etapei de post-aderare. Totodată, Moldova și-a reconfirmat disponibilitatea susținerii țărilor care sunt în proces de aderare la OMC prin prisma unor negocieri constructive,  bazate pe raționamente economice, dar și ținând cont de un rezultat reciproc avantajos.

 

În cadrul evenimentului, Secretarul general de stat a participat în calitate de speaker la „Forumului de Nivel înalt privind Facilitarea Comerțului și a Investițiilor pentru Dezvoltare”, dar și a avut o serie de discuții bilaterale cu reprezentanții mai multor state membre OMC.

 

În cadrul forumului, reprezentantul Moldovei a împărtășit cele mai bune practici aplicate de către țara noastră în scopul atragerii și facilitării investițiilor în Republica Moldova, abordând în particular beneficiile reformelor recent implementate, focusate pe îmbunătățirea climatului de afaceri.

 

Scopul principal al evenimentelor respective este promovarea intereselor economice ale țării, diversificarea piețelor de export și atragerea investițiilor străine în economie, care reprezintă unele din prioritățile strategice naționale trasate de Guvernul Republicii Moldova.

 

La eveniment au mai luat parte miniștrii statelor în proces de negociere pentru aderare la OMC, precum Belarus, Azerbaijan, Bosnia și Herțegovina, Iran, Serbia, Uzbekistan, Turkemnistan, dar și reprezentanții statelor membre OMC - SUA, EU, Islanda, Australia, India, Turcia, China, Rusia, Ucraina, Armenia și reprezentanții organizațiilor internaționale: Banca Mondială, FMI, BERD.

 

Reuniunea a fost organizată sub egida Prim-ministrului Republicii Kazahstan, cu participarea  Directorului General al Organizației Mondiale a Comerțului, precum și altor demnitari din regiunea Euro-asiatică.  

Imagini: 
modelul_costului