Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Republica Moldova, PNUD și BEI își consolidează efortul de colaborare în domeniul eficienței energetice
04/27/2018 - 12:37

Consolidarea efortului de colaborare în domeniul eficienței energetice dintre Guvernul Republicii Moldova, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova (PNUD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) a fost subiectul discuțiilor dintre ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu reprezentantul permanent al PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva, și șeful reprezentanței BEI în Moldova, Antonio Castillo.

 

Părțile au făcut schimb de informații privind etapele realizării și colaborării ulterioare privind proiectul „Deblocarea pieței de eficientizare energetică a sectorului clădiri din Republica Moldova”. În context, reprezentanții PNUD și BEI au reconfirmat disponibilitatea acordării sprijinului financiar pentru proiectele din domeniul eficienței energetice din sectorul public și rezidențial.

 

Ministrul Economiei și Infrastructurii a reiterat importanța implementării și dezvoltării durabile a sectorului energetic de către Guvernul Republicii Moldova și a mulțumit partenerilor de dezvoltare PNUD și BEI pentru suportul continuu oferit în depășirea provocărilor de pe agenda energetică.

 

„Realizarea măsurilor de eficiență energetică și depășirea provocărilor de pe agenda energetică sunt obiectivele strategice ale Guvernului Republicii Moldova pentru a asigura o dezvoltare durabilă a sectorului energetic. Vă asigurăm de buna continuitate a proiectului „Deblocarea pieței de eficientizare energetică a sectorului clădiri din Republica Moldova” și vă mulțumesc pentru sprijinul acordat pe parcursul mai multor ani”, a menționat Chiril Gaburici.

 

Oficialii au discutat și despre dezvoltarea proiectului de eficiență energetică, precum și a proiectului de construcție a interconexiunii electroenergetice Isaccea–Vulcănești–Chișinău. În context, reprezentantul BEI și-a reiterat disponibilitatea de a finanța proiectul de construcție a interconexiunii electroenergetice de 400 kV Isaccea–Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back aferentă.

 

Proiectul „Deblocarea pieței de eficientizare energetică a sectorului clădiri din Republica Moldova” („Unlocking Building Energy Efficiency Retrofit Market in Moldova”)  este orientat spre deblocarea finanțărilor pentru clădirile din sectorul public și rezidențial prin crearea unui cadru juridic confortabil și a unui climat investițional propice, precum și atragerea resurselor financiare adiționale din partea unor inițiative globale de abordare a problematicilor de mediu, precum este Fondul Verde pentru Climă (FVC). Astfel, bugetul preconizat al inițiativei este de circa 86 de milioane de dolari, dintre care 60 milioane de dolari sunt oferite de către BEI, iar 26 milioane dolari - obținute în calitate de resurse nerambursabile din partea FVC.

Imagini: 
modelul_costului