Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Republica Moldova primește de la UE 3,6 milioane de euro, pentru consolidarea cadrului infrastructurii calității în contextul DCFTA
02/02/2018 - 15:29

Uniunea Europeană a lansat astăzi Proiectul ”Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”. La ceremonia de lansare au participat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și Ambasadorul Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.

 

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a mulțumit partenerilor străini, în special Uniunii Europene, pentru suportul acordat în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, inclusiv Acordul de Liber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). ”Acest proiect este foarte eficient pentru consolidarea infrastructurii calității. În cadrul DCFTA, infrastructura calității are un rol foarte important. Aceasta asigură excelența la toate etapele de producere, la comercializarea bunurilor și serviciilor atât pe piața internă, cât și cea externă. Guvernul Republicii Moldova este un partener fiabil în dezvoltarea comercială, atragerea investițiilor și crearea noilor locuri de muncă”, a afirmat Chiril Gaburici.

 

La rândul său, Ambasadorul Delegației UE a dat asigurări că UE va continua să sprijine implementarea prevederilor din Acordul de Asociere și DCFTA. ”De trei ani, Republica Moldova are acces la cea mai mare piață din lume, peste 500 de milioane de consumatori - cetățeni ai UE, care se bucură de produse de înaltă calitate fabricate în Republica Moldova. Acest proiect va acorda asistență agenților economici la implementarea legislației deja armonizată. O parte importantă este dedicată sectorului privat, în primul rând de a fi informat despre cerințele UE pentru exportul produselor pe piața europeană și, în al doilea rând - de a-l ajuta să încadreze produsele și serviciile în aceste standarde europene. Proiectul va avea un impact pozitiv asupra calității produselor și creșterii încrederii consumatorului autohton, ceea ce va impulsiona creșterea economică”, a subliniat Ambasadorul UE.

 

În context, Secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a reiterat că ”proiectul este unul de o importanță majoră, anume la stabilirea unor obiective comune pentru implementarea reformelor economice de către Guvernul Republicii Moldova”.

 

Obiectivele proiectului sunt continuarea alinierii structurilor țării de infrastructură în materie de  calitate și de supraveghere a pieței la cerințele UE, sporirea aspectelor de competitivitate a sectorului privat al țării, prin îmbunătățirea proceselor de producție, calitate și de business ale întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), elaborarea planului de acțiuni privind vizibilitatea și comunicarea specifică multidimensională privind DCFTA, în special în domeniile infrastructurii calității, supravegherii pieței și condițiilor piețelor interne și externe. 

 

Durata de implementare a Proiectului ”Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova” este de trei ani. Suportul oferit de Uniunea Europeană este în valoare de 3,6 milioane de euro.

 

Imagini: 
modelul_costului