Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Republica Moldova va avea 14 staţii de încărcare a automobilelor electrice
10/02/2018 - 16:59

În cadrul ședinței de ieri, al Consiliului de Administrare al Fondului pentru Eficiență Energetică (FEE) a fost semnat Acordul de finanțare dintre PNUD și FEE privind implementarea proiectului „Moldova Orașe ecologice durabile”. Acesta vine ca urmare a Memorandumului de Înțelegere semnat între părți la data de 06 august 2018, în scopul implementării proiectului de promovare și dezvoltare a infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice (EV) cu instalarea încărcătoarelor EV în locații strategice din Republica Moldova.

 

Cele 14 staţii de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate în curând pe principalele trasee urbane din Republica Moldova. Suma totală a proiectului este de 4 mln lei, dintre care 2 mln lei sunt oferiţi de Fondul pentru Eficienţă Energetică.

 

Ministrul Chiril Gaburici a afirmat că acest proiect va asigurara coridorul de transport pentru vehiculele electrice între România și Ucraina, prin Republica Moldova. „Trebuie să ținem cont de experiența Georgiei, care având în țară doar 98 de mașini electrice, a instalat 45 de staţii de încărcare, iar după un an numărul vehiculelor a crescut considerabil. Acest proiect va face posibilă alimentarea mașinilor electrice pe teritoriul țării noastre”.

 

În Republica Moldova sunt înregistrate 54 automobile totalmente electrice şi 5 staţii de încărcare, toate în Chişinău.

 

Tot în cadrul ședinței, Consiliul de administrare al Fondului pentru Eficiență Energetică (FEE) a aprobat finanțarea a două proiecte-pilot privind instalarea sistemului de iluminat stradal în orașele Cantemir și Ocnița. De asemenea, Consiliul a decis majorarea valorii Contractului de Grant, urmare a elaborării și prezentării Proiectului de execuție, pentru Gimnaziul din s. Izbiște, r-nul Criuleni și Gimnaziul „Mihai Eminescu”, s. Jevreni, r-nul Criuleni.

Imagini: 
modelul_costului