Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

România și-a reconfirmat intențiile de a contribui la creșterea securității energetice a Republicii Moldova
02/27/2018 - 13:56

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat astăzi la discuțiile prim-ministrului Pavel Filip și prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, despre proiectele de interconectare energetică și perspectiva operaționalizării gazoductului Ungheni-Chișinău. Discuțiile au avut loc în cadrul primei vizite de lucru a premierului român în țara noastră.

 

Oficialii au salutat deschiderea la Chișinău a reprezentanței companiei românești de transport a gazelor naturale „Transgaz” și decizia acesteia de a participa la concursul investițional de privatizare a întreprinderii de stat „Vestmoldtransgaz”. Ieri, 26 februarie, Comisia pentru desfășurarea concursurilor de privatizare a anunțat că întreprinderea moldovenească SRL „Eurotransgaz” și compania românească „Transgaz” SA, ca asociat unic, a fost anunțat câștigător al competiției.

 

În context, premierul Pavel Filip a subliniat că prin intermediul acestui exercițiu, „Transgaz” România și statul român și-au reconfirmat bunele și serioasele intenții de a contribui la creșterea securității energetice a statului nostru. Potrivit lui Pavel Filip, „această investiție ne va permite să diversificăm sursele de import a gazelor naturale, fapt care stă la baza securității energetice a unui stat. Va avea de câștigat nu doar investitorul, nu doar statul român sau Republica Moldova, dar, în final, vor avea de câștigat consumatorii de gaze naturale, cetățenii Republicii Moldova”.

 

La rândul său, premierul român, Viorica Dăncilă, a afirmat că „operaționalizarea interconectorului Ungheni-Chișinău reprezintă o prioritate nu numai pentru București și Chișinău, ci este un proiect major, cu relevanță regională pe agenda Uniunii Europene în cadrul politicii privind dimensiunea estică”.

 

SRL „Eurotransgaz” și-a confirmat intenția de a-și asuma obligația construcției gazoductului Ungheni-Chișinău în termeni de până la doi ani și angajamentul de a investi în acest scop până la 93 milioane de euro.

Imagini: 
modelul_costului