Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Secretarul general de stat al MEI a efectuat o vizită de lucru în raionul Râșcani
11/21/2017 - 17:14

21 noiembrie, Chișinău – Programele și strategiile implementate de autoritățile centrale privind dezvoltarea social-economică a țării, precum și proiectele de susținere a mediului de afaceri, agenților economici din regiuni, în special, localitățile rurale, au fost discutate astăzi la Râșcani de secretarul general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), Iulia Costin, cu primarii din raion, conducătorii serviciilor desconcentrate, agenții economicii, locuitorii centrului raional.

 

În cadrul reuniunii, Iulia Costin a menționat că dezvoltarea regională, implementarea proiectelor de infrastructură, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, modernizarea sistemului medical – sunt doar unele din prioritățile Guvernului. În context, Iulia Costin a specificat că după reforma Guvernului, o mare parte din aceste domenii a trecut în gestiunea Ministerului Economiei și Infrastructurii și la moment, specialiștii instituției lucrează la un plan de acțiuni, care vor avea un impact pozitiv asupra vieții și activității cetățenilor, în special celor din zona rurală, în perioada imediat următoare. ”Mă refer la proiectele de reabilitare a drumurilor, iluminatul stradal, susținerea agenților economici din zonele rurale, etc. Susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, care activează în zona rurală va deveni una prioritară, deoarece  aceasta se va crește potențialul economic al fiecărei localități, vor fi create locuri de muncă la sate, etc.”, a spus oficialul MEI.

 

Referindu-se la susținerea antreprenorilor din regiuni, Iulia Costin a informat pe cei prezenți despre programele gestionate de MEI prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) – PARE 1+1, PANET, Femei în afaceri, etc.  ”De exemplu, prin intermediul Programului RARE 1+1 Guvernul oferă finanțare nerambursabilă a câte 250 mii pentru fiecare persoană sau familie, care muncind peste hotare a decis să deschidă o afacere acasă. Și este îmbucurător că  forte multe persoane aplică, inițiind afaceri în agricultură, prestare servicii sau alte domenii anume în zona rurală. Această susținere va fi continuată și în 2018, în bugetul de stat fiind planificate circa 40 milioane de lei”, a spus Iulia Costin.

 

 

În discuțiile cu locuitorii raionului Râșcani, secretarul general de stat al MEI a răspuns și la întrebările celor prezent, care vizau problemele privind achitarea impozitului ecologic, fondul social, salarizarea funcționarilor și altor categorii, subvenționarea agriculturii și impozitul unic în acest sector, etc. 

Imagini: 
modelul_costului