Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Securitatea energetică, domeniul IT și crearea locurilor de muncă sunt prioritățile de colaborare între Republica Moldova și PNUD
03/19/2018 - 17:26

Prioritățile de colaborare privind implementării proiectelor Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova au fost astăzi discutate de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu Coordonatoarea Rezidentă a ONU și reprezentantă permanentă a PNUD în țara noastră, Dafina Gercheva, și reprezentantul Adjunct al PNUD, Stefan Liller.

 

Asigurarea securității energetice, dezvoltarea turismului și domeniul IT, precum și crearea locurilor de muncă sunt prioritățile de colaborare în vederea implementării proiectelor în derulare, desfășurate cu suportul PNUD Moldova. Programul de țară al PNUD, pentru anii 2018-2022, include trei domenii prioritare: creșterea economică incluzivă, guvernarea efectivă și durabilitatea la schimbarea climei, mediului și necesității energetice.

 

Chiril Gaburici a menționat că una dintre prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii este asigurarea securității energetice și dezvoltarea sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor, în special instruirea digitală  în școli. „În acest scop, suportul partenerilor externi privind digitalizarea instruirii, oferirea asistenței tehnice privind perfecționarea cadrului didactic, efectuarea unui schimb de experiență, precum și pregătirea curriculumului școlar ar facilita dezvoltarea accelerată a acestui domeniu. Sectorul IT este unul prioritar pentru Guvern”, a specificat Ministrul Economiei și Infrastructurii.

 

Oficialii au apreciat rezultatele implementării cu succes a proiectelor finalizate recent, în special „Energie și Biomasă”, finanțat de Uniunea Europeană, și „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creștere economică durabilă la nivel local (LED)”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei, cu sprijinul PNUD Moldova. În acest sens, părțile au menționat că beneficiarii proiectului „Energie și Biomasă 2” au fost  autoritățile publice locale, antreprenorii, managerii instituțiilor publice, personalul și elevii școlilor și grădinițelor etc. De asemenea, părțile au remarcat că, prin intermediul proiectului LED, au fost stimulate inovațiile în rândul întreprinderilor mici și mijlocii și astfel a fost susținută inițierea și dezvoltarea unor afaceri. În rezultatul implementării acestor proiecte, au fost create noi locurile de muncă la nivel local.

 

Totodată, părțile au discutat și despre proiectele aflate în derulare, în special „ESCO Moldova - Transformarea pieței pentru eficiența energetică urbană, prin introducerea companiilor de servicii energetice”. Dafina Gercheva a menționat că proiectul va facilita dezvoltarea modelului de afaceri ESCO în Moldova, va contribui la crearea mecanismului de acordare a suportului financiar pentru ESCO și va sensibiliza opinia publică despre eficiența energetică.

 

De asemenea, reprezentanța permanentă a PNUD Moldova a menționat că va susține dezvoltarea turismului în țara noastră, așa cum constituie un obiectiv strategic pentru Republica Moldova. În acest sens, ministrul Economiei și Infrastructurii a accentuat aspectele prioritare ale dezvoltării domeniului turismului. „Ne propunem să creștem nu doar întreprinderile mici și mijlocii din domeniu, dar și infrastructura socială și cea a drumurilor. Astfel, vom asigura un mediu favorabil pentru investiții și vom crea mai multe locuri de muncă în localitățile rurale”, a notat Chiril Gaburici.

Imagini: 
modelul_costului