Titlu

Sergiu Railean: Vom continua să dezvoltăm infrastructura de afaceri în regiuni ca să ajutăm întreprinderile să crească
08/22/2020 - 14:28

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins astăzi o vizită de lucru la Incubatorul de Afaceri din orașul Soroca și la centrul de afaceri din domeniul industriei ușoare „Techno Textil Hub”.

 

Administratorul Incubatorului de Afaceri Soroca, Liliana Babără, a informat ministrul că actualmente, incubatorul găzduiește 19 companii, dintre care 4 sunt start-up-uri, 7 sunt gestionate de tineri, iar 12 companii sunt administrate de femei. În total, acestea au creat 111 locuri de muncă și au o cifră de afaceri de 2 828 004 lei. De la deschidere și până în prezent, de serviciile Incubatorului de Afaceri Soroca au beneficiat 56 de companii, dintre care 19 sunt rezidenți actuali și 37 companii absolvente.

 

Ministrul Railean a apreciat rezultatele instituției, subliniind că incubatoarele de afaceri ca infrastructură de dezvoltare a antreprenoriatului local și-au demonstrat pe deplin eficiența. De asemenea, a menționat că pentru a susține acele 11 incubatoare de afaceri din țară ca să facă față provocărilor pandemiei și a le consolida capacitatea, recent, Ministerul Economiei și Infrastructurii a aprobat alocarea a circa 2 mln lei.

 

„Incubatoarele de afaceri reprezintă un important furnizor de infrastructură și servicii pentru tinerii antreprenori din mediul rural. Această platformă le dă șansa să parcurgă cu succes etapa de start-up și să ajungă la un nivel înalt de dezvoltare și competitivitate. De aceea, vom continua să dezvoltăm infrastructura de afaceri în regiuni ca să ajutăm întreprinderile să crească”, a declarat Sergiu Railean.

 

Companiile sunt găzduite în incubator pe o perioadă de 3 ani. În acest interval, acestea beneficiază de servicii administrative și tehnice, consultanță și ghidare în afaceri, acces la finanțări, precum și de spații pentru producere la un preț mai mic decât cel comercial.

 

În contextul vizitei sale de lucru la Soroca, Sergiu Railean s-a întâlnit cu reprezentanții întreprinderilor de confecții din cadrul centrului de afaceri din domeniul industriei ușoare „Techno Textil Hub”, care este dislocat în Incubatorul de Afaceri Soroca. Ministrul s-a interesat despre activitatea companiilor, impactul pandemiei asupra procesului de producere și a angajaților, dar și despre planurile de dezvoltare. Actualmente în centru activează 22 companii, care produc pentru piața internă și cea externă.

 

Agenții economici au spus că în contextul pandemiei de COVID-19, aceștia și-au reprofilat activitatea, producând echipamente de protecție, combinezoane, halate medicale de unică folosință etc. În context, Sergiu Railean a declarat că Ministerul Economiei și Infrastructurii va oferi tot suportul necesar pentru ca agenții economici să-și dezvolte afacerea și să depășească cu succes toate dificultățile, inclusiv cele apărute din cauza pandemiei.