Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Stephane Bride a propus transferul investițiilor turcești în Moldova ca urmare a restricțiilor impuse de Federația Rusă acestei țări
12/11/2015 - 12:14

11 decembrie 2015, ChișinăuViceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, a avut, astăzi, o întrevedere cu Mehmet Selim Kartal, Ambasadorul Turciei la Chișinău.

 

Oficialii au discutat despre dinamizarea relațiilor comercial-economice dintre țara noastră și Turcia, despre oportunitățile investiționale comune, dar și despre situația creată în relațiile bilaterale dintre Federația Rusă și Turcia și impactul restricțiilor se urmează a fi impuse începînd cu 1 ianuarie 2016. În acest context, Stephane Bride a afirmat că Republica Moldova poate deveni o platformă bună pentru dizlocarea unităților de producere a firmelor turcești ce activează pe teritoriul Federației Ruse în Moldova, utilizând toate facilitățile disponibile în Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale.

 

Diplomatul a apreciat inițiativa părții moldovenești, menționând că țara sa este deschisă pentru orice dialog constructiv. Totodată, ambasadorul a anunțat că pe 22 ianuarie 2016 va fi organizat un Forum de afaceri, la care vor participa antreprenori din Turcia și Republica Moldova. Astfel, evenimentul va oferi un cadru oportun pentru conectarea mediului de afaceri din ambele țări în vederea dezvoltării proiectelor comune.

 

Menționăm că schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu Republica Turcia s-au cifrat în primele 9 luni ale anului 2015 în valoare de  261,9  mil. USD, micşorându-se cu 13,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (302,7 mil. USD). După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în perioada de referinţă, Turcia se situează pe locul 6 între partenerii comerciali ai Republicii Moldova.

Imagini: 
modelul_costului