Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Transportatorii de mărfuri din Republica Moldova nu vor mai achita taxe pentru a tranzita Ucraina
05/23/2018 - 15:47

Guvernul a aprobat astăzi două hotărâri privind liberalizarea transportului auto și aerian dintre Republica Moldova și Ucraina, prezentate de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

 

În baza protocolului aprobat, transportul internațional de mărfuri atât în regim bilateral, cât și în tranzit pentru autovehiculele care corespund normelor EURO III şi mai sus, va fi efectuat într-un regim liberalizat, fără necesitatea de a deține autorizații pentru efectuarea transportului internațional. Anterior, autorizațiile respective costau între 8 și 12 euro per cursă.

 

Astfel, sunt încurajate dezvoltarea transportului internațional de mărfuri şi extinderea pieței de afaceri pentru transportatorii autohtoni. Anul trecut, Kievul a acordat transportatorilor moldoveni 55700 de autorizații de transportare a mărfurilor. Datele statistice arată că 80 la sută dintre transporturile de tranzit au loc prin Ucraina.

 

De asemenea, va fi dezvoltată și colaborarea moldo-ucraineană în domeniul aviatic. Tarifele pentru serviciile aeriene vor fi stabilite liber, conform principiilor de concurență loială. Totodată, vor fi create premise pentru creșterea numărului de companii care vor opera zboruri între cele două țări. Sporirea nivelului de competiție pe piața serviciilor aeriene va îmbunătăți calitatea serviciilor prestate şi va contribui la reducerea prețurilor la biletele de avion.

 

Documentele bilaterale în domeniile auto și avia au fost semnate în marja Forumului de Securitate de la Kiev, la 12 aprilie curent, în prezența premierilor Pavel Filip şi Volodimir Groisman.

Imagini: 
modelul_costului