Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Transporturile de persoane și mărfuri dintre Moldova și Belarus se vor efectua fără autorizații de transport
10/24/2018 - 15:31

Executivul a aprobat astăzi semnarea Protocolului cu privire la modificarea și completarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Belarus cu privire la traficul auto internațional, din 9 aprilie 1994.

 

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat că potrivit prevederilor Protocolului dat, transporturile de persoane neregulate și mărfuri în regim bilateral, se vor efectua fără autorizații de transport. ”Transporturile de persoane neregulate și mărfuri în regim bilateral și tranzit, precum şi în/din țări terțe, se vor efectua fără autorizații de transport.  Aceasta va dezvolta transportul rutier, schimbul de mărfuri și va facilita călătoriile persoanelor ambelor state”, a specificat Chiril Gaburici.   

 

În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a precizat că exporturile produselor moldovenești pe piața Uniunii Europene au sporit considerabil, iar fluxul substanțial de mărfuri este direcționat, în special, către Europa de Est. Astfel, operatorii de transport moldoveni, manifestă o cerere sporită de autorizații beloruse pentru transportarea mărfurilor.

 

”Solicităm anual cote suplementare de autorizații. Negocierile se derulează dificil, pe motivul invocării principiului parității la efectuarea schimbului de autorizații. Astfel, companiile noastre frecvent nu au posibilitatea de a-şi exercita în termen angajamentele de transportare a mărfurilor, conform contractelor încheiate. Iată de ce, liberalizarea transporturilor moldo-belarus şi țările terțe va eficientiza transportul rutier și relațiile de colaborare moldo-belaruse”, a adăugat Chiril Gaburici.

 

De asemenea,  ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că liberalizarea transporturilor moldo-belarus şi cu țările terțe va spori competitivitatea operatorilor de transport rutier la nivel regional. Totodată, va  reduce povara administrativă, inclusiv costurile operaționale, fapt ce va simplifica operațiunile de transport.

Imagini: 
modelul_costului