Titlu

Trei sectoare de drum care conectează centrul cu estul țării vor fi reabilitate
09/04/2020 - 08:27

Trei sectoare de drum local cu lungimea totală de 36,5 km din cadrul Coridorului 10, care tranzitează localitățile Chiștelnița, Scorțeni din raionul Telenești și Meșeni, Ignăței, Peciște, Pripiceni-Răzești, Pripiceni-Curchi, Trifești din raionul Rezina vor fi reabilitate. În acest sens, Agenția de Stat a Drumurilor (ASD) a semnat contractele de executare a lucrărilor cu antreprenorul.

 

Conform prevederilor contractuale, structura rutieră va fi reparată pe toata lungimea coridorului prin ranforsarea straturilor de bază şi aplicarea îmbrăcămintei rutiere noi. Siguranța rutieră urmează a fi îmbunătățită prin amenajarea intersecțiilor, aplicarea indicatoarelor rutiere, parapetelor metalice, stâlpilor de ghidare, dar și a marcajului rutier. Contractul este parte a Proiectului de „Îmbunătățire a Drumurilor Locale”, iar pentru realizarea acestuia Banca Mondială a acordat Guvernului Republicii Moldova un suport financiar.

 

Licitația pentru reabilitarea acestor segmente de drum a fost deschisă pe 8 mai curent. În rezultatul evaluării ofertelor depuse, compania ANT INSAAT MADEN SANAYI A.S. din Turcia a fost aleasă pentru a reabilita aceste trei sectoare. Valoarea totală a contractelor este de 364.108.262,72 lei.

 

Din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, timpul planificat pentru finalizarea acestora este de 18 luni, plus 12 luni pentru perioada de notificare a defecțiunilor (perioada de garanție).

 

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, acest proiect are o importanță majoră, scopul principal al acestuia fiind asigurarea accesului către centrele de educație, sănătate și comerț a cetățenilor din zona respectivă, precum și îmbunătățirea drumurilor din localități.

 

Menționăm că, Coridorul 10 începe de la intersecția cu drumul național R20 Orhei – Rezina – Râbnița până la intersecția cu drumul R14 R6 – Codrul Nou – Soroca – Unguri – frontieră cu Ucraina, acesta asigurând conectarea la 2 trasee naționale și legătura dintre centrul și partea de est a țării.