Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Turcia acordă Republicii Moldova mai multe autorizații de tip terţă ţară
05/15/2018 - 10:29

Republica Moldova și Republica Turcia au semnat Protocolul Comisiei mixte moldo-turce privind transportul rutier internațional, care prevede suplinirea numărului de autorizații de tip terță țară pentru transportatorii de mărfuri din țara noastră. Documentul a fost semnat după ședința Comisiei mixte în domeniul transportului rutier, care a avut loc la Ankara. Președinte al Comisiei mixte, din partea Republicii Moldova, este secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucataru.  

 

În cadrul Comisiei mixte moldo-turcă, părțile au discutat despre majorarea cotelor de autorizații de tip terță țară pentru transportatorii rutieri de marfă din Republica Moldova. S-a convenit ca, după utilizarea a 85% din cota de autorizații menționate, Republica Turcia va acorda o cotă suplimentară de astfel de autorizații.  

 

Un alt subiect discutat și agreat de ambele părți a fost propunerea de modificare a Acordului pentru transporturile rutiere internaționale dintre Republica Moldova și Republica Turcia în scopul liberalizării transportului bilateral și de tranzit. „Am convenit să inițiem procedurile de amendare a Acordului interguvernamental existent și ne dorim realizarea acestuia în termeni restrânși”, a precizat Serghei Bucataru.

 

Relațiile bilaterale în domeniul transportului rutier internațional de pasageri şi mărfuri între Republica Moldova şi Republica Turcia sunt stabilite în baza Acordului interguvernamental, semnat la 03 mai 1994, la Chișinău, care prevede că transportul de mărfuri în regim bilateral, tranzit şi în/din țări terțe se efectuează în bază de autorizații.

Imagini: 
modelul_costului